Jászberényben próbálta elsózni a nem valódi bankókat a fiatalkorú pénzhamisító

Megosztás

Mivel a hamisítványok elég silány minőségűek voltak, nagyon gyorsan le is bukott a korábban büntetlen előéletű, ám 18. életévét még be nem töltő elkövető, aki jó eséllyel megússza majd a börtönt.

A Szolnoki Járási Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 17 éves Pest vármegyei fiúval szemben, aki hamis euróval akart fizetni.

A vád szerint a fiatalember 2022. november 9-én délután Jászberényben egy telefonüzletben akart vásárolni, ahol a vételárat euróban szerette volna kifizetni, azonban a tulajdonos közölte, hogy erre nincs lehetősége. Egy férfi hallotta a fenti párbeszédet és felajánlotta a vádlottnak, hogy átváltja az eurót forintra. A fiatalember ekkor 25 darab 50 eurós bankjegyet adott át a sértettnek – 506.312,5 Ft összértékben -, aki ezért 365.000 forintot fizetett ki neki. A fiatalember tudta, hogy az átadott pénz hamis.

A fiú ezután sietve távozott az üzletből, azonban a sértett azonnal megnézte az 50 eurós bankjegyeket, melyekről feltűnt neki, hogy azok fénymásolt papírok, továbbá egyedi azonosításra szolgáló jegyek nem voltak rajtuk, így a férfi a fiatalember után szaladt és visszakérte a pénzét, melyet a vádlott minden ellenkezés nélkül vissza is adott a sértettnek, majd egy újabb vásárló érkezését kihasználva a helyszínről elfutott.

Az 50 eurós bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak, melyek tartalmazták ugyan az euró bankjegyek főbb rajzolati ismérveit, de a valódi bankjegyeken nem létező „Prop copy” felirat, valamint a valóditól eltérő papír alapanyag és a biztonsági elemek hiánya miatt, a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére nem voltak alkalmasak, azonban az euró bankjegyeket nem ismerő személyek számára megtévesztőek voltak.

Az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű fiatalember próbára bocsátását indítványozta, melynek tartamára pártfogó felügyelet alatt állna a vádlott. Az ügyben a Jászberényi Járásbíróság fog döntést hozni.

A képen a hamis bankjegyek láthatóak. (Forrás: Szolnoki Járási Ügyészség)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek