Békefenntartó katonáink helikopterrel mentették meg egy gyerek életét

MH Kiss József 86. Helikopterdandár

Megosztás

Magyar katonák mentették meg helikopterrel egy sérült gyermek életét Bosznia-Hercegovinában. Ha pedig helikopterről van szó, akkor adódik Szolnok, ahol az MH Kiss József 86. Helikopterdandár nevű sokoldalú katonai repülőegység működik.

Az EUFOR ALTHEA misszióban szolgáló magyar katonák hősies mentőakciót hajtottak végre Bosznia-Hercegovinában, amikor sikeresen evakuáltak egy súlyosan sérült gyermeket az ország árvíz sújtotta területéről. Az esemény október 4-én, pénteken történt, miután Bosznia-Hercegovina Védelmi Minisztériuma segítséget kért a nemzetközi missziótól.

A mentés a Szarajevótól délnyugatra fekvő Jablanica településen zajlott le, ahol a heves esőzések földcsuszamlást okoztak. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi kiürítési képességre (MEDEVAC) felszerelt H145M helikoptere sietett a bajba jutott gyermek segítségére. A magyar személyzet gyorsan a helyszínre érkezett, és a sikeres evakuációt követően a sérült gyermeket az ország déli részében található mostari kórházba szállították.

Ha pedig helikopterről van szó, akkor adódik Szolnok, ahol az MH Kiss József 86. Helikopterdandár nevű sokoldalú katonai repülőegység működik, mely kulcsszerepet játszik Magyarország védelmében és a nemzetközi válságkezelésben. Fő feladatai közé tartozik a katonai műveletek légi támogatása, országvédelmi szolgálat ellátása, légi kutatás-mentés végrehajtása, valamint különböző repülési és ejtőernyős kiképzések lebonyolítása. Az egység története 1940-ig nyúlik vissza, amikor Szolnokon létrehozták a ma is működő repülőteret. Az évtizedek során az alakulat többször átalakult, alkalmazkodva a változó katonai követelményekhez. Jelentős mérföldkövek voltak 1984-ben a Vegyes Szállítórepülő Ezred megalakítása, 2004-ben a Helikopter Ezred létrehozása, majd 2007-ben Helikopter Bázissá alakulása. 2023-tól viseli jelenlegi nevét és struktúráját. A dandár folyamatosan fejlődik, fenntartva fontos szerepét a magyar légierő képességeinek biztosításában és a pilótaképzés támogatásában.

A mentőakcióban részt vevő magyar katonák között volt Könczöl Miklós alezredes és Hackler Ferenc százados pilótaként, dr. Kereskényi Máté százados katonaorvosként, Szilágyi Tamás zászlós paramedicként, valamint Mészáros Tibor zászlós mechanikusként és Szondi Szabolcs főtörzsőrmester. Együttműködésük és szakértelmük kulcsfontosságú volt a mentés sikerében.

Az EUFOR ALTHEA misszió keretében a bosznia-hercegovinai békefenntartó feladatokat 2024-ben dr. Sticz László vezérőrnagy irányítja. Idén a Magyar Honvédség biztosítja az EUFOR helikopteres és légimentési képességét is. A mostani nem az első alkalom, hogy a magyar egységet segítségül hívták: áprilisban két német túrázót mentettek ki 2388 méteres magasságból, bizonyítva a csapat felkészültségét és rugalmasságát.

A misszió fejlődését jelzi, hogy októbertől a Magyar Honvédség egyik új, Airbus H225M típusú helikoptere is állomásozik a Szarajevó melletti Butmir táborban. Ez a korszerű jármű a korábbi Mi17-es típusú helikoptert váltotta le, és elsősorban légi szállítási feladatokat lát el.

Az EUFOR magyar parancsnoka a sikeres mentést követően felajánlotta a magyar egység képességeit további mentési feladatok végrehajtásához és támogatásához. Ez a gesztus is mutatja Magyarország elkötelezettségét a régió biztonsága és stabilitása iránt.
A mentőakció sikere nem csupán a magyar katonák professzionalizmusát bizonyította, hanem az EUFOR misszió fontosságát is kiemelte a régió biztonságának fenntartásában. Az ilyen akciók révén a nemzetközi közösség hatékonyan tud reagálni a váratlan vészhelyzetekre, segítve a helyi hatóságokat és a bajba jutott civileket egyaránt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek