Kiemelt műemléki védettséget kaphat a jászkiséri művelődési ház

A Jászkiséri Művelődési Ház és Könyvtár

Megosztás

Országszerte tizenkét Makovecz-épület kaphat kiemelt műemléki védettséget, ezek közt ott van az 1982-ben épült jászkiséri művelődési ház és könyvtár is.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium új rendelettervezete szerint tizenkét, Makovecz Imre által tervezett épület kaphat kiemelt műemléki védettséget országszerte. A javaslat célja a neves építész szellemi örökségének megőrzése és a nemzeti építészeti értékek láthatóvá tétele az utókor számára.

A Lázár János miniszter által jegyzett tervezet olyan ikonikus épületeket érint, mint a berhidai vendéglő, a csingeri adventista imaház, vagy a paksi lakótelepi piac. A lista változatos funkciókat felölelő épületeket tartalmaz, többek között faluházakat, templomokat, iskolákat és egy tornacsarnokot is.

A védettség alá helyezendő épületek között szerepel például a bagodi faluház, a jászkiséri művelődési ház, és a százhalombattai Szent István római katolikus templom. A fővárosban egyedül a tabáni emlékmű kapna kiemelt státuszt, amely Makovecz tervei alapján készült.

A Jászkiséri Művelődési Ház és Könyvtér Makovecz Imre tervei alapján épült 1982-ben - A kép forrása: MANDA / Sárosi László
A Jászkiséri Művelődési Ház és Könyvtár Makovecz Imre tervei alapján épült 1982-ben – A kép forrása: MANDA / Sárosi László

A döntés időzítése nem véletlen: nemrég avatták fel Makón a felújított és kibővített Hagymatikum fürdőt, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök “a fürdők katedrálisaként” emlegetett. Az eseményen a kormányfő párhuzamot vont Makovecz és Gaudí munkássága között, kiemelve Makó jelentőségét az építész életművében.

Eközben zajlik a jövő évi Makovecz életmű-kiállítás szervezése is, amelyhez a minisztérium 80 millió forinttal járult hozzá. Szakmai körökben gyakran emlegetik, hogy Makovecz bármilyen funkciójú épületet tervezett, azok valahogy mindig templomra emlékeztettek.

Bár Budapesten jelenleg nincs Makovecz által tervezett középület, ez hamarosan változhat. Tervben van ugyanis egy két évtizede megálmodott templom felépítése a budai Apor Vilmos téren, amelyet az építész saját fő művének szánt.

A rendelettervezet elfogadása esetén Makovecz Imre tizenkét emblematikus alkotása nyerné el a legmagasabb szintű műemléki védelmet, ezzel is biztosítva az organikus építészet mesterének örökségét a jövő generációk számára.

Forrás: HVG; Nyitókép: A Jászkiséri Művelődési Ház és Könyvtár Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek