A szolnoki helikopterdandár szemszögéből láthatjuk az árvízi védekezést

Megosztás

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár is kivette a részét az árvízi védekezésből, a légi felderítés mellett a katonák csörlés kiképzéssel is készültek, hogy szükség esetén bármikor bevethetőek legyenek. Angyalosi Andrea főtörzsőrmesternek köszönhetően madártávlatból láthatjuk az árvíz súlytotta területeket.

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár személyzete egy egészen napon át tartó csörlős gyakorlatot tartott annak érdekében, hogy árvízvédelem esetén a lehető legmagasabb szintű, gyors és összehangolt munkát végezhessenek helikopteres bevetéseken.

Személymentési feladatok során a rendelkezésre álló H145M helikopterekkel tudják biztosítani a mentést, miközben két H225M típusú szállítóhelikopter is bármikor készen áll, amelyekkel a katonák nagy mennyiségű homokzsákot tudnak szállítani a gátak és védművek megerősítéséhez.

Ezek a helikopterek képesek zárt, nehezen megközelíthető vagy magasan fekvő helyekről is menteni csörlő segítségével. Emellett rendelkeznek az orvosok által előkészített egészségügyi felszerelésekkel, hordággyal és csörlőberendezéssel, amelyek lehetővé teszik a biztonságos mentést.

Mindkét típus nappal és éjszaka is használható felderítési célokra, amelyek révén értékes adatokat nyújtanak a vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek számára.

Az Elektro-Optikai Rendszer (EOS) segítségével nagy felbontású képeket és videókat készítenek a területről, amelyek elemzése nélkülözhetetlen a pontos helyzetfelméréshez. A terepen nem megközelíthető folyószakasz a levegőből könnyen felmérhető, töltés szakadás esetén meghatározható merre folyik tovább a víz és hol önti el a területet.

Képek: Angyalosi Andrea

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek