Visszatértek a legendák az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra

Megosztás

Különleges évforduló alkalmából járt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison Buczkó Imre nyugállományú vezérőrnagy, a magyar légierő egykori parancsnok-helyettese, nem akármilyen társaságban: vele tartott egykori hajózó-jelölt társa, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, akivel együtt szolgáltak Pápán és kezdték meg pályafutásukat sugárhajtású repülőgéppilótaként.

1972-ben tíz repülőgépvezető végzett a szolnoki Kilián György Repülőműszaki Főiskola hajózó szakán. Mára már sajnálatos módon csak négyen érték meg a tisztté avatásuk ötvenedik évfordulóját: Buczkó Imre nyugállományú vezérőrnagy, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Horváth József és Kertész Mihály nyugállományú alezredesek.

A vendégeket Rolkó Zoltán ezredes, a helikopterbázis parancsnok-helyettese fogadta és vezette körbe az Ittebei Kiss József hadnagy nevét viselő laktanyában. Nosztalgikus hangulatban telt a fél évszázaddal ezelőtt végzett tisztek látogatása: sok változás történt a szolnoki repülés történetében az elmúlt ötven évben, de az új repülőtechnikák, az épületek megújulása ellenére is megelevenedtek az emlékek.

A delegáció tagjai ellátogattak a repülőműszaki hangárhoz, ahol egy rendszeresített Mi-24-es harci helikoptert tekintettek meg. Megismerkedtek az új helikoptertípussal is: a modern H145M többcélú könnyű helikopter várta őket a hangárban, amit egy kiképzési repülés alkalmával utasként a levegőben is kipróbálhattak.

A repülést követően dr. Palik Mátyás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai repülési dékánhelyettese tartott előadást a katonai repülés múltjáról, jelenéről, valamint a felsőoktatási intézmény jövőbeli terveiről.

A programot a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban folytatták, ahol egy tárlatvezetés során megtekinthették az intézményben kiállított egykori repülőtechnikákat, amelyekről kedélyesen el is beszélgettek.

Ők négyen igazi legendák, kik remek példák lehetnek mindenki számára, hogy milyen elhivatottsággal élik és élték életüket, a haza szolgálatában.

képek forrása: honvedelem.hu

Kapcsolódó cikkek