Szolnokra érkezik a magyar repüléstörténet kincse

Megosztás

Rendkívül ritka és jelentős repüléstörténeti emléket láthatnak az érdeklődők Szolnokon: a magyar hadirepülés történetének egyik kiemelkedő darabja, amely nemzetközi szinten is különlegesnek számít, hamarosan megtekinthetővé válik, erről számolt be a RepTár.

Augusztus 31-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba érkezik egy különleges történelmi repülőgép a RepTár Piknik keretében – jelentette be hétfőn a múzeum.

Ez a ritka gép a magyar Lloyd C.I hadirepülőgép, amely az ország repüléstörténetének egyik legnagyobb értékét képviseli. A kétfedelű, biplán típusú repülőgép az első hadirepülőgép, amelyet Magyarországon gyártottak, mégpedig 1914 májusában, az aszódi Magyar Lloyd-gyárban.

Mozgalmas lesz az augusztus a RepTárban

Egyedülálló prototípusról van szó, az első világháborúból ez az egyetlen példány, amely eredeti főalkatrészeket őrzött meg és magyarországi közgyűjteményben található. Két éven át szolgált az első világháborúban, ahol több sérülést is szenvedett, ennek nyomai a mai napig láthatók a gépen.

Az elmúlt évtizedek során többször felújításra került a gép, 1997 áprilisa óta először kerül újra kiállításra. 2015 óta egy raktárban pihent, de augusztus 31-től a RepTárban lesz látható.

Kép: Reptár Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek