Berény: Melyik rosszabb? Ha valaki vasárnap reggel hatkor vagdossa be az üveghulladékot a gyűjtőbe, vagy ha valaki ezt jelzi?

Megosztás

Jászberényi problémák sokadik fejezet. A közösségi média helyi csoportjai mostanában az egymásnak való (sokszor arctalan) odaszólogatás helyszínévé váltak, ez alól Berény sem kivétel. De tényleg az a hibás, aki panaszkodik amiatt, hogy vasárnap reggel hatkor egy lakótelepen aludni szeretne és nem üvegcsörömpölésre ébredni sokadszor?

Nagy divat lett mostanában egymás ekézése, rengeteg ember megmondóembert játszik, ez időnként egyszerű kritizálásban nyilvánul meg, időnként pedig a kritizáló kritizálásában. Az igazság valahol középen lehet, sokszor egészen apróságokért is posztot írnak panaszkodva, ám egy vasárnap reggeli alvásból való felverés már nem tűnik ennek a kategóriának.

K. Györgyi Ivett az egyik jászberényi helyi csoportban igyekezett egészen finom megfogalmazással panaszkodni a vasárnap reggeli nyugalmuk felverése miatt. Írásában megkérte a kedves (jászberényi) lakosságot, amennyiben lehetséges, hogy ne vasárnap reggel 6-7 óra körül (de szerinte talán a józan ész a 8 órát is megköveteli) dobja ki az üveghulladékot a gyűjtőbe. Például ha ezt a Szabadság téren teszi meg, akkor legalább 3 lépcsőháznyi embert is fel tud ébreszteni. Írását egy “köszönömmel” zárta.

Sokaktól azonban a nem várt reakciót kapta, ami annyira nem is meglepő már, mert az utóbbi években egyre inkább megszokhattuk, hogy a panaszost igyekeznek sokan lehülyézni, nevetségessé tenni. Többen kifejezetten sértő megjegyzéssel illették a panaszkodó hölgyet, mások csak inkább elbagatellizálták az eredeti problémát, miszerint városban ezen ne lepődjön meg, szokjon hozzá, ha nem tetszik, költözzön tanyára. És ehhez hasonlók.

Akadtak olyanok is, akiknek azért sok volt a folyamatos ekézés és azért megjegyezték, hogy meg ne kövezzék Györgyit azért, mert szólni mert a probléma miatt. Egy másik hozzászóló kiemelte a mai világ egyik legnagyobb problémáját, hogy már egyáltalán nem vagyunk tekintettel egymásra, csak önző módon saját magunk áll a középpontban. És város vagy nem város, akkor sem normális a hozzászóló szerint, ha például valaki hajnali négykor köszörülni kezd, vagy ha éjfélkor ordítva szól a zene az autójából lehúzott ablak mellett. És ehhez csatlakozna az is, hogy nem verjük fel a komplett lakótelepet egy nyári hétvégén reggel 6-kor. Éppen ma írtunk a szolnoki kutyafuttató zajáról és az ezt nem tűrő tojásdobáló lakos esetéről, ott leginkább a kutyafuttató elhelyezése volt teljesen elhibázott.

Ezeket valóban törvényszerű elviselni és ez így van jól és a panaszost kell érte leszúrni, mert szólni mert, vagy valami együttérzés szorulhatna a városi lakosokba is, hogy ilyenekre odafigyel? Mi hogy érezzük?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek