Kunszentmártoni tűzoltó is segít a hatalmas erdőtűz megfékezésében

Megosztás

Hatalmas erdőtűz pusztít Észak-Macedóniában. Az oltásban magyar tűzoltók is segítenek. Összesen 46 főből és 13 járműből álló tűzoltócsapat utazott a tűzvésszel sújtott területre.

A csapat augusztus elsején utazott Észak-Macedóniába. Tűzoltók mellett az Országos Mentőszolgálat három munkatársa is a katasztrófa sújtotta övezetbe utazott, ők a tűzoltók egészségügyi biztosításáért felelnek.

A beavatkozást augusztus 2-án kezdte meg a magyar csapat. Kedd óta pedig új helyszínen dolgozik a tűzoltócsapat. Most már a Jasen rezervátumnál segítenek az erdőtüzek oltásában, feladatuk a lakóházak védelme, valamint védősávok kialakítása a Kozjak-tó közelében.

A magyar tűzoltók szikracsapókkal, puttonyfecskendőkkel és láncfűrésszel védelmi sávokat alakítanak ki, emellett az ő feladatuk, hogy drónokkal felderítsék a veszélyeztetett területeket, modellezzék a tűz terjedési irányát és sebességét. Az egész napos munka után kedden későn este egy rendkívüli, ötórás művelethez kérték a magyar csapat segítségét, ugyanis az ország négy nemzeti parkjának egyikén, a Jasen területén gyors terjedésű tűz alakult ki, így az éjszakai beavatkozást követően szerdán itt, egy hatszáz hektáros területen folytatják az oltási munkálatokat. A rezervátumban ritka növény- és állatfajok élnek.

A tűzoltók az elmúlt napokban megfékezték a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángokat. Az 1200 méteres hegységben, egy falu házait kellett megvédeniük.

A pusztító lángok megfékezésében egy tapasztalt kunszentmártoni tűzoltó is részt vesz egy mártoni tűzoltóautóval. A jármű 10 köbméter vizet is képes szállítani, így jelentős segítséget jelent a lángok megfékezésében.

További fotók a bevetésről:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek