Olvasónk írja: A szolnoki vár játszóterével is jócskán akadnak problémák

Megosztás

A Szolnokon nagy vitákat kavart Várkapu Látogatóközpontot májusban adták át, azóta a legkülönfélébb felületeken, élőszóban és az interneten egyaránt kifejezésre juttatták a helyiek, hogy egy igencsak megosztó beruházásra tettek pontot az átadással. Turisztikai fejlesztésnek szánták, mégis konfliktusok kereszttüzébe került, egy olvasónk szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint pedig a játszótérrel is komoly problémák vannak.

A szolnokiak által egyszerűen csak művárnak nevezett Várkapu Látogatóközpont rengeteg bírálatot kapott az utóbbi években, mind pénzügyi, mind esztétikai szempontból sokan kifejezték az elégedetlenségüket. A Szol24-en májusban az átadásról olvashattak, valamint videós riportunkban az utca emberét is megkérdeztük, ők mit gondolnak az elkészült projektről.

Ez nem vár, inkább egy csúfság – a szolnokiak nem köntörfalaznak

2024-ben végre sikerült átadni a helyiek által csak művárnak nevezett Várkapu Látogatóközpontot. A projekt rengeteg bírálatot kapott az utóbbi években, mind pénzügyi, mind esztétikai szempontból sokan kifejezték az elégedetlenségüket. Megkérdeztük az utca emberét, hogy sikerült-e megbarátkozni a látvánnyal.

Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár ugyan lélekemelő és identitáserősítő eseménynek nevezte az ünnepélyes megnyitót, nem mindenki volt ilyen pozitív. Egy olvasónk, aki kérte, hogy véleményét a neve feltüntetése nélkül osszuk meg, arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól beállított képek ellenében szétrepedt rönkök, szobrok és építési törmelék fogadja a szolnoki vár játszóterét kipróbálókat.

De kezdjük a pozitívval – „(…) a középső, fából készült vár rész egész élvezhető volt a lányomnak. Szülőként én azt nézegettem, hogy mennyire is veszélyes a mászós rész. A lécek széle és a sarkok le voltak gyalulva, az épület fala nem volt szálkás, a csavarok eléggé be voltak süllyesztve stb. Erre a részre tehát panaszom nem igazán lehet” – írta a Szol24 e-mail címére ([email protected]) eljuttatott levelében olvasónk.

A folytatás azonban már nem sok pozitív észrevételt tartalmaz, összevetette ugyanis az általa készítetteket az interneten fellelhető képekkel, videókkal, amiken nem látta, hogy szét lettek volna repedve a rönkök, illetve a szobrok az átadáskor.

„Milyen lesz, hány darabja lesz egyáltalán még meg néhány év múlva? Mennyire lesznek elkorhadva, leszakadva? Miért néznek ki így? Megfelelően kezelt faanyagot használtak-e fel hozzá?” – teszi fel a kérdéseket.

Olvasónk az Ormos Imre park kerítésére is kitér, összehasonlítva a vár játszóterénél ott legalább 30 centiméterrel magasabb a kerítés, szerinte ég és föld a különbség. . A várnál a képeken látható módon egy gumicsík „védi” a kiálló fémelemektől a gyerekek fejét. „Sok helyen már le van szakadva. Mivel alacsony a kerítés, egy óvodás korú gyermek arcán, szemén elég könnyedén sebet tud ejteni.”

Kiemelt kép: Vajó Levente/Szol24

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek