Tízéves a Kiskörei hallépcső

Megosztás

Ma ünnepli tízéves működését a Kiskörei hallépcső, amely az elmúlt évtizedben a Tisza-tó egyik kedvelt látványosságává és Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosójává vált.

A 740 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult beruházás a halak vándorlását segíti, biztosítva a folyó és a tározótó közötti ökológiai kapcsolatot. A 1371 méter hosszú hallépcső hídalapot képez a vízszintek közötti 10 méteres különbségek áthidalásával, lehetővé téve a halak szabad mozgását az akadályokon keresztül.

A 41 különböző halfajnak otthont adó folyosót a KÖTIVIZIG munkatársai monitorozzák, köztük védett és fokozottan védett fajokat is azonosítottak. A látványos, patakhoz hasonlító szakasz különböző természet-közeli medencékkel, bukókkal és pihenőtavakkal rendelkezik. Az ökológiai folyosó alsó részén található zsiliprendszer a hordalékos árvizek kizárásáról gondoskodik.

A mintegy 120 ezer köbméternyi földmunkával kialakított, 1371 méter hosszú, akár 10 méteres vízszintkülönbséget áthidaló, vasbeton- és terméskő-labirintus a Tisza-tóhoz 180 méter hosszú csatornával kapcsolódik. Az üzemi útnál létesült a mélyküszöbű táplálózsilip, illetve durva rámpa, ahol a halak mozgását üvegen keresztül láthatjuk, olvasható a Kötivizig beszámolójában.

Az úgynevezett kisvízi és középvízi bukók 20 méterenként, 20-30 centiméteres lépcsőként követik egymást, egy-egy ilyen kőküszöb mellett pedig három rés épült vasbetonból. A küszöbök között a természetes energiatörés érdekében hagymaszerű öblöket alakítottak ki. Ezen kívül a középső szakaszon – vizes élőhely gyanánt – létesült egy halágyat is magába foglaló pihenőtó.

A létesítmény népszerűsége a turizmusban is megmutatkozik: a látogatók akár a webkamerás közvetítés révén is követhetik a halak mozgását, amelyet 2018 óta élőben közvetítenek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek