Politikai átrendeződés: Hivatalba léptek a régi és új polgármesterek Szolnok megyében

Megosztás

Vége az “interregnum” idejének, a júniusban megválasztott polgármesterek hivatalosan is elfoglalhatták a polgármesteri széküket, illetve valamennyi településen megtartották az alakuló ülést. Jász-Nagykun-Szolnok megyében jócskán volt miről beszélni az elmúlt hónapokban; a Szol24 röviden összefoglalta, milyen összetételben folytatja munkáját a közgyűlés Karcagon, Törökszentmiklóson, Jászberényben és Jászapátin.

KARCAG

A járás központjának és a Nagykunság legnépesebb településének testülete október 10-én alakult meg. Egy időközi választás által 2020-ban hivatalba lépő fideszes Szepesi Tibort magabiztos többséggel választották meg, ő 65%-ot, míg a Jobbik jelöltje, Dr. Lukács László György csak 34%-ot kapott. Úgy tűnik, a lakosságot kevéssé zavarta, hogy a kampányban, egy gyereknapi esemény során Szepesi lejárt szavatosságú nasikat osztogatott.

A képviselő-testület Gyurcsek Jánost alpolgármesternek, Sári Kovács Szilviát polgármesteri főtanácsosnak választották meg, Pánti Ildikót pedig saját hatáskörben polgármesteri tanácsossá nevezte ki Szepesi.

Az ülés során elfogadták a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását és megválasztották az önkormányzat bizottságainak elnökeit, tagjait.

TÖRÖKSZENTMIKLÓS

Törökszentmiklóson az ismét megválasztott Markót Imre még 2014-ben, eredetileg a Jobbik jelöltjeként lett városvezető, az elmúlt két választás során azonban már az Otthonunk Szentmiklós Egyesület színeiben indult. Június 9-én, magabiztos többséggel voksolt rá több, mint 3500 helyi lakos, megelőzve Kis Zoltán független jelöltet, Révi Attilát (Lendületben a Városért) és Pintér Lajost (Tettekkel Törökszentmiklósért, Momentum, DK, MSZP).

Markót Imre elődei csak két-két cikluson át voltak polgármesterek, ő az első, aki triplázni tudott.

„A korábbi ciklusokban a választások alkalmával a választók biztosították számomra a többséget. Ebben a ciklusban ezt a többséget szövetségben kell megalkotni. A választói akaratot vettem alapul. A törökszentmiklósi választók az egyes választókerületeket tekintve a legtöbb szavazatot a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták le és a legtöbb képviselőt is ők adják az új testületben. A többséget biztosító szövetség létrehozásában pedig nem kívántam felülbírálni a választói akaratot” – fogalmazott a polgármester.

Az Otthonunk Szentmiklós Egyesület 4 , a Fidesz-KDNP 5, a Lendületben a Városért Egyesület 2, a Tettekkel Törökszentmiklós Egyesület-Momentum-DK-MSZP 1 mandátumot szerzett.

A testület három bizottsággal működik tovább, ezek a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság, a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint az Ifjúsági, Oktatási és Kulturális Bizottság. Markót munkáját két alpolgármester segíti majd, Polgár András általános helyetteseként az ifjusági, sport, közösségi és kulturális önkormányzati feladatokért lesz felelős, míg Kovács László az önkormányzat gazdasági, szociális valamint az idősügyi feladataival fog foglalkozni.

JÁSZBERÉNY

A Jászság fővárosában tavaly januárban hatalmasat zakózott a Fidesz, majd Pócs János országgyűlési képviselő kezdeményezésére fel is oszlott. A júniusi választás nem hozott változást, Budai Lóránt még nagyobb felhatalmazást – 71,9% – kapott, a Fidesz-KDNP jelöltje, Hajnal-Nagy Gábor ezerrel kevesebb voksot kapott, mint a megyei kormánypárti lista.

Összesen négyen jutottak be a testületbe kompenzációs listáról, a tíz egyéni körzetben mind a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) megválasztott képviselői folytathatják tovább a munkát. A Déryné Rendezvényházban megtartott alakuló ülésen szinte kivétel nélkül egyhangú szavazások mellett döntöttek az előterjesztésekről, a bizottságok tartalmi és személyi feltételeiről.

Alpolgármesternek egyetlen tartózkodás mellett Balogh Bélát választották meg.

„Az ülés – mely vita nélkül, rendben ért véget – reményeim szerint folytatása volt a mögöttünk álló bő egy esztendő eredményes és hatékony közös munkájának. Egy biztos: a Közösen Jászberényért Egyesület ezen fog dolgozni” – fogalmazott Budai.

JÁSZAPÁTI

A várakozásokkal ellentétben nem Pócs János fia, hanem a Jászapátiért Önökkel Szövetségben (JÖSZ) által támogatott, de függetlenként induló Illés Gergő lett a polgármester Jászapátin. A kampányát a Tisza párt is segítette, az országjárása során Magyar Péter megjelenése meghatározó pillanat lehetett.

Az október 15-én megtartott alakuló ülésen szép számban jelentek meg a helyiek, társadalmi megbízatású alpolgármesternek Andrási Istvánt (FIDESZ-KDNP) és Borics Lászlót (JÖSZ) választották, míg a közbiztonsági tanácsnok Kállai János lett.

Igazi csatatérré változott a kampány alatt Jászapáti, ennek fontosabb állomásait a Szol24-en is végigkövethették: az Illés Gergővel készített riportunkat ide kattintva olvashatják el, de beszámoltunk a Fidesz által osztogatott szavazási segédletekről, a provokáló Fidelitasos aktivisták megmozdulásáról, valamint arról, hogy a helyi Fidesz hivatalosan egy átnevezett, központilag vezérelt lejárató oldal által irányította.

Képek: Szepesi Tibor Fb, Markót Imre Fb, Gémesi Balázs, Jászapáti Város Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek