Millió lépés az iskoládért: Vesetranszplantált szolnoki lány buzdít mozgásra

Megosztás

Újra elindult a Millió lépés az iskoládért-kampány: a kezdeményezés egyik arca a még mindig csak 13 éves szolnoki lány, Miskolczi Anna, akinek kálváriája egy vérvétellel kezdődött, majd kiderült, hogy egy új, életmentő szervre van szüksége. Édesapja, Miskolczi László habozás nélkül nyújtott segítséget, elmondása szerint még a szívét is odaadta volna gyermekéért.

Anna remekül kosárlabdázott, majd egy verseny előtti sportorvosi vizsgálaton derült ki, hogy az egykori szolnoki alpolgármester lányának baj van a szervezetével. Veseátültetésre volt szüksége, amit édesapja biztosított neki. Miskolczit később ki is tüntették, a fővárosi Mezőgazdasági Múzeum dísztermében „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést vehette át az egészségügyért felelős államtitkártól 2023-ban.

Az átültetés egyébként olyan jól sikerült, hogy a transzplantációt és sok betegeskedést követően lánya, Anna a közelmúltban rendezett SPAR Budapest Maraton futóversenyen a Magyar Szervátültetettek Szövetsége “A szervátültetés életet ment” 3. csapatával a 4x2000m-es váltóval sikeresen tudta teljesíteni a távot.

A sport fontos számára, ezért is lett a Millió lépés az iskoládért egyik arca. A program letölthető applikációja egységesen, lépésszámokban kifejezve mutatja meg a felhasználó napi fizikai aktivitását. Több tucat különböző mozgásforma időtartamát beírva az app ezeket lépésszámmá alakítja egy nemzetközileg elfogadott átszámítás segítségével. A napi, heti és összesített lépésszámot egyaránt meg lehet tekinteni, valamint nemenként, korcsoportonként, megyénként és településenként rangsorol a teljesítmény alapján.

“Mindezen felül részt vehetsz az iskolák versenyében is, amennyiben csatlakozol egyhez segítve őket a sporteszközökért folyó nyereményjátékban. Csatlakozhatsz bármelyik iskolához, azon belül bármelyik osztályhoz. A játék időtartama alatt minden nap kapsz egy Tudtad-e? üzenetet, amelyben az egészséged számára fontos információ van” – írják a hivatalos honlapon, ahol további információk elérhetőek a játékról.

Az iskoláknak is lehet gyűjteni száz, korábban pénzt még nem nyert iskola nyerhet 7 kékkör teljesítése után 1 millió forintot sporteszközökre. Minden teljesített kékkör 1 sorsjegyet ér. Emllett harminc iskola nyerhet 250 000 forintot zöld pontokért. A zöld pontok az iskoláknál is gyűlnek és minden 2000 pontért egy sorsjegy jár. A sorsoláson 30 szerencsés iskola – a korábbi nyereményektől függetlenül – nyerhet 250 000 forintot. Minden péntek zöld péntek, amikor az aznapi – iskoláknak jóváírt – zöld pontok duplázódnak.

Kép: Magyar Szervátültetettek Szövetsége YouTube (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek