Szolnoki méhészetet és mézt is találunk a világ legjobbjai között

Megosztás

A szolnoki Gujka Méhészet ámorakácméze a világ legjobb harminc méze közé került, ráadásul a fajtaméz kategóriában az első három között végzett egy neves nemzetközi, immár 13. alkalommal megtartott versenyen, a Black Jar Honey Contesten az USA-ban.

A megmérettetésen a fajtamézek között a szolnoki méhészet ámorakácméze (Indigo Bush Honey/Amorpha Fruticosa Honey) bejutott a három legjobb közé és összességében a világ 30 legfinomabb méze között végzett. Ez az elismerés Gujka László, a méhészet vezetője, valamint munkatársa, Mészáros Angéla közös erőfeszítéseinek köszönhető.

A Gujka Méhészet központja Szolnokon, Szandaszőlősön található, de méhcsaládjaik rendszeresen vándorolnak az ország különböző területeire, hogy különféle nektárforrásokat gyűjthessenek be. A Szol24-en is olvashattak már róluk, tavaly decemberben például a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon értek el sikereket.

“A mézeink postai úton, 8034 kilométer távolságot tettek meg Amerikáig. A nagy távolság, a szállítás veszélyei, valamint a vámellenőrzések miatt egyedi szállítódobozt készítettünk. Ez a speciális doboz sértetlenül célba juttatta mézeinket a versenyre” – árult el néhány részletet a méhész a 24.hu Sokszínű vidék rovatának.

Gujka László már 27 éve foglalkozik méhészettel, 2015 óta pedig főállásban végzi ezt a tevékenységet. Jelenleg 200 méhcsaládjuk van, a kaptárakat és kereteket is saját maguk készítik.

Kép: 24.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek