Energetikai és technológiai megújulás a Ceglédi Gyógyfürdőben

Megosztás

Európai uniós forrásból várhatóan 2,5 milliárd forintot költ fejlesztésre a Ceglédi Termálfürdő, ezzel elindul a zöld megoldások felé vezető úton. A 2003-ban megnyílt Gyógy- és Strandfürdő a 90-es évek műszaki megoldásaival épült meg, ezért üzemeltetése nem gazdaságos, olvasható az intézmény közleményében.

A tervezett fejlesztés célja a globális klíma érdekekkel és az uniós célkitűzésekkel összhangban, a megújuló energiatermelés minél nagyobb arányú elterjesztése, annak érdekében, hogy a különböző fosszilis energiahordozók felhasználása miatt keletkező üvegházhatású és egyéb szennyező gázok koncentrációját csökkentsék a légkörben.

A fürdőben tervezett beruházások középpontjában a főépület hőszigetelése, a medencetér kupolájának és világításának modernizálása áll, továbbá a fogadóépület és az étterem energetikai rendszereit is korszerűsítik. A geotermikus energia hasznosítása és napelemek telepítése lehetőséget nyújt a fürdő épületeinek és medencéinek részbeni energiaellátására. A vízforgató rendszerek automatizálása és a medencetechnológiai korszerűsítések tovább növelik a fürdő hatékonyságát. A fejlesztések célja, hogy a fürdő még környezetbarátabbá és gazdaságosabbá váljon a látogatók számára.

A beszerzési és tervezési folyamatok várhatóan 2024. novemberében kezdődnek meg, a tervezett befejezés pedig 2027 decembere.

Fotó: Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek