Bár újra megdőlt a melegrekord, de végre vághatjuk a centit, néhány nap és lehűlés

Megosztás

Rengetegen, köztük a diákok is szenvednek a döbbenetes szeptemberi hőhullám miatt, ahol 35-38 fok közötti hőmérsékleteket mérnek az ország nagy részén. Az előrejelzések szerint viszont végre látszik a fény az alagút végén, néhány nap és búcsút inthetünk a 30 fok feletti kánikulának.

Fázni viszont így sem fogunk, de végre elviselhető lesz a hőmérséklet, például az iskolákban is. Már délben megdőlt a korábbi rekord, a legmelegebb végül Körösszakálon lett, 36,5 fokig melegedett a levegő. Az Időkép tudósítása szerint a fővárosi rekord is megdőlt. 1929-ben Szerepen és 1944-ben Békéscsabán ezen a napon egyaránt 35,0 fokig melegedett a levegő, ennél melegebbre szeptember 3-án még nem volt példa a mérések rendszeres kezdete óta.

Most 2024. szeptember 3-án ugyanis ezt az értéket több mint 30 állomáson is felülmúlta a csúcshőmérséklet. A HungaroMet tájékoztatása szerint a legmelegebb Körösszakálon volt, ahol 36,5 fokot mértek, vagyis a korábbi rekordot másfél fokkal múltuk felül.

A legtöbb embernek már elege van a száraz, tikkasztó időjárásból.

Nem irigyeljük gyermekeinket, akiknek sok helyen akár 35 fokos hőségben kellett visszaülniük az iskolapadba, hogy elkezdjék a tanévet. Nem beszélve a tanítókról, tanárokról, akiknek ebben a melegben kell lekötni valahogy a forróságtól bágyadt diákok figyelmét. És ez csak egy példa a sok közül, a lényeg, hogy a nyarat végigkísérő számos hőhullám után a legtöbb ember már nagyon vágyik arra, hogy véget érjen a hőség.

Nos, az a jó hírünk van, hogy a modellek végre elkezdtek mozgolódni, s nagyon úgy tűnik, hogy bár a klasszikus őszi időjárás még várat magára, hétvégén egy sekély ciklon közelíti meg hazánkat, mely hatására hosszú várakozás után búcsút inthetünk a kánikulának.

Még ha lassan is, de csütörtöktől fokozatos lehűlés veszi kezdetét, pénteken a Dunántúl nagy részén már 30 fok alatt maradnak a maximumok, szombaton pedig már valószínűleg már csak a déli-délkeleti országrészben maradunk a 30 fok feletti tartományban, emellett elszórtan záporok, zivatarok enyhíthetik a szárazságot és a hőséget. 

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét közepétől pedig már inkább a 25 fok körüli maximumok lesznek jellemzőek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek