Szamárköhögés: a védőnők így óvják a kismamák és a babák egészségét

Megosztás

A pandémia után újabb kockázattal kell szembenézniük a családoknak. Bár nagyságrendjében korántsem akkora a veszély, mint a Covid19 esetében, ennek ellenére nem szabad félvállról venni a tünetek megjelenését. Ugyanis a szamárköhögés, meglehetősen fertőző betegség, ami a gyermekek körében is felütötte a fejét.

A csecsemők és a várandósok a magas kockázati osztályba tartoznak. Ezért érdemes odafigyelni a legkisebb változásra is, és azonnal orvoshoz fordulni, amennyiben a szamárköhögés megjelenésére utaló, jellegzetes tüneteket észleli a család. A légzési probléma fellépése, a tüdőgyulladás kialakulása ugyanis nagyon is reális lehetőség, amely szövődmények a betegség lefolyását is befolyásolják. A kezdeti jelek, például az orrfolyás, a hőemelkedés, a gyenge köhögés sokakat nem sarkall az orvos felkeresésére. Ugyanis könnyen összetéveszthetők egy megfázással vagy enyhébb influenzával. Az óvatosság azonban ezúttal ajánlott. A szamárköhögéses megbetegedések száma országszerte emelkedik. A kezdeti enyhe tünetek ellenére kifejezetten fertőző betegség, ezért a gyermekközösségben gyorsan terjed.

Egy immunrendszerében még gyenge csecsemő szervezete sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, hiszen a védekező képessége még nem alakult ki. Ezért nagy a fertőzés kockázata olyan babáknál, akik még nem kapták meg a szamárköhögés elleni védőoltást. Amennyiben például a csecsemő szája körül kékes vagy szürkés elszíneződés látható, légzéskimaradás tapasztalható, akkor ezek a tünetek komoly figyelmeztetések. Amennyiben a gyermek nem kap megfelelő kezelést, nem történik orvosi beavatkozás, akkor nagyon súlyos, akár életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak. Epilepsziás roham megjelenése és veseelégtelenség is felléphet. A várandós nő szervezete pedig a fokozott terhelésnek köszönhetően, szintén fogékonyabb lehet egy fertőzésre. Azonban itt nem csak az anya, hanem a magzat számára is kockázatot jelent a betegség kialakulása.

Éppen ezért, nagyon fontos szerepe van a védőnőknek a családok védelmében. Egyrészt a prevenció terén tudnak segíteni. A megelőzésre vonatkozó ismeretek átadása, a védőoltások jelentőségének a tudatosítása, illetve a betegség tüneteinek és a betegség megjelenése esetén a sürgős tennivalóknak az ismertetése a családtagokkal, fontos része az egészségmegőrzésnek. Azonban a védőnővel való konzultáció nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Ezért feltétlenül érdemes hallgatni a védőnőre, amikor a veszélyre felhívja a figyelmet a kisgyermek és a várandós esetén is. Ugyan így, a megelőzéssel kapcsolatos ismeretek alkalmazása is sokban hozzá tud járulni az egészség megőrzéséhez. Hasznos a védőnő tanácsait elfogadni és annak megfelelően eljárni, hogy a kisbaba és a kismama védelmében, a legtöbbet tudja megtenni a család.

A védőnők a mindennapi munka során, felhívják a figyelmet a védőoltások szerepére. Ez az egészséges élettel kapcsolatos tájékoztatás segít a családnak megérteni és elfogadni, miért nem szabad a gyermeket kivonni a védőoltások által nyújtandó védelem köréből. A szamárköhögés elleni védőoltás egyébként a kötelező, kombinált oltás része Magyarországon. Ennek keretében többféle védettség érhető el. A torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz (merevgörcs), a gyermekbénulás és az agyhártyagyulladás ellen alakul ki védettség az oltásnak köszönhetően.

Korábbi cikkeinkben olvashattak a védőnői hálózat jelentőségéről, a nőgyógyászati rákszűrésben betöltött szerepükről és a szakmai összefogásról, és a védőnőképzésről Miskolcon, illetve Szolnokon.

Csaba Beatrix

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek