A Tisza-partra kerülhet a szolnoki Belvárosi templom hatalmas toronysisakja

Megosztás

Az idén 270 éves Belvárosi templom toronysisakját április 20-án emelték le. Ez feltűnően szokatlan látvány annak, aki többször fordult meg azóta Szolnok belvárosában. Nem véletlen a hosszú ideje tartó munkálat. Most ezt igyekszünk kronologikusan szemléltetni.

A hivatalos nevén Szentháromság Római Katolikus Templomot 2020-ben újították fel utoljára, de ezek a munkálatok a toronysisakra nem terjedtek ki. Az építkezés ideje alatt egy alpinista jelezte, hogy megmozdult alatta a toronycsúcs. A jelzés utáni feltáró munka megerősítette, hogy minél előbb felújításra szorul az építmény.

Ezt követően 2023-ban a Te-Plan Kft-vel állapodtak meg a felújítás megtervezésében és elkészítésében., majd a toronysisak levételére 2024. április 20-án került sor, akkor daruval a templom udvarába helyezték. 

A leemelés után a toronysisakot vizsgálva találtak több ólomgolyót, amik feltehetően az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban találhatták el.

A leemeléssel járó munkálatok 18 millió forintba kerültek. Az összeghez a Váci Egyházmegye 7, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig 10 millió forinttal járult hozzá.

Ezek után a toronysisak faanyagból készített váza már meg van ez 11 millió forintba került, így immáron 29 milliónál jár a felújítás, de a réz borítás még hátravan, ami a legköltségesebb része a sisak felújítási munkálatainak, nagyjából 33 millió forint. Mivel sem városi, sem állami segítséget nem tudnak igénybe venni a további munkálatokhoz, így a hívek segítségét kérik.

Nem újkeletű dolog ez, már több sikeres régebbi felújításhoz is hozzájárultak a városban lakók.

Visszatérve a leemelt toronysüveghez, amiről a mintát is vették: azt a megviseltsége miatt már nem tudták visszahelyezhető állapotba hozni. A Szolnok a múltban nevű Facebook-csoportban Dombi Gábor közzétette Szalay Ferenc polgármester részére átadott műemlékvédelmi szakértői véleményt és szakértői nyilatkozat legfontosabb pontjait, amiben az a javaslat szerepel, hogy a leemelt toronysisakot bemutató jelleggel helyezzék el egy közeli közterületre, a Tisza partján, ahol bemutatható lenne a városiak és turisták számára egyaránt. A közeli helyszín ráadásul a város idegenforgalmilag jól frekventált részén, az új Várnegyed és a Reptár közötti részen található, ahonnan jól látható lesz az új, templomon elhelyezett toronysisak is.

Szerző és képek: Vajó Levente

Forrás: Szolnok Belvárosi Római Katolikus Egyházközség Facebook-oldal

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek