Hepatitis A ütötte fel a fejét néhány jászapáti családnál

Megosztás

Ifj. Pócs János, Jászapáti alpolgármestere tájékoztatta a lakosságot, hogy néhány helyi család Hepatitis A betegséggel fertőződött meg. Közölte, az önkormányzat együttműködik a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal, illetve megkezdték a szükséges lépéseket a lakosság védelme érdekében. A helyiek eközben a minél hamarabbi karantén elrendélését szorgalmazzák, valaki a városban sétálgatva látta az érintett betegeket.

A hepatitis A egy vírusos fertőzés, amely a májat támadja meg. Általában enyhe vagy közepes súlyosságú májgyulladást okoz. A betegséget a hepatitis A vírus (HAV) okozza, amely a leggyakrabban szennyezett élelmiszerek és víz útján terjed. Tünetei közé tartozik a láz, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hasi fájdalom és sötét vizelet.

Ifj. Pócs János néhány órával ezelőtt közölte a Facebook-oldalán, hogy néhány jászapáti család megfertőződött. Bár meg nem erősített hozzászólásokról van szó a bejegyzés alatt, több lakos is sérelmezi, hogy a karantén elrendelése helyett az érintettek közül többen a parkban ültek, vagy a városban sétáltak.

Mindenesetre az alpolgármester hírt adott továbbá arról, hogy el is kezdték az ingatlanok fertőtlenítését.

A hepatitis A általában enyhe lefolyású betegség, amely ritkán okoz súlyos szövődményeket. Súlyosabb esetek különösen idősebb vagy már meglévő májbetegségben szenvedő betegek esetén jelentkeznek.

Kép: Ifj. Pócs János Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek