Milyen lesz az éghajlat Szolnokon hatvan év múlva?

Megosztás

A Future Urban Climates térkép segítségével bepillantást nyerhetünk bármely település jövőbeli éghajlati viszonyaiba, és megtudhatjuk, hogy melyik város jelenlegi klímájára fog hasonlítani az adott hely éghajlata 2080-ban. Felkészültünk rá? Aligha. Annyit elöljáróban elárulhatunk, Szolnokon is felköthetjük a gatyát.

A térképet Matthew Fitzpatrick, a Marylandi Egyetem ökológusa hozott létre az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) adatai alapján – írja a BGR után a HVG Tech. Fitzpatrick célja ezzel a térképpel az volt, hogy bemutassa, mire számíthatunk az éghajlatváltozás terén 2080-ig. A használat pofonegyszerű: csak be kell írnia a kívánt település nevét és az oldal megmutatja, milyen lesz az adott helyen a tél és a nyár 2080-ban, valamint összehasonlítja azt egy jelenlegi város éghajlatával.

Nézzük meg a megyeszékhely, Szolnok példáját – a becslések alapján a térkép azt mondja, hatvan év múlva Szolnokon 7,2 Celsius-fokkal lesz melegebb és 18%-kal szárazabb a nyár. Ellenben a telek 5,7 Celcius-fokkal lesznek melegebbek és majdnem 6%-kal nedvesebbek. A térkép szerint ez az állapot az észak-macedóniai Negotino város klímájához lesz hasonló.

A világ szinte bármely városának jövőbeni éghajlatát megtekinthetjük a térkép segítségével, bár ezek az előrejelzések csak becslések. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek tudományos adatokon alapulnak, így érdemes komolyan venni őket.

A térképet ide kattintva tekintheti meg és próbálhatja ki. Az oldalon beállíthatja azt is, hogy figyelembe vegye azt a forgatókönyvet, ha az emberek csökkentik a kibocsátást.

Képek: fitzlab.shinyapps.io, Czeglédi Zsolt/MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek