Szolnok: erre lett jó a visszaváltható PET-palackos rendelet, előre lehetett sejteni

Megosztás

Sokak szerint már az elején is nyilvánvaló volt, hogy ennek az 50 Ft-os betétdíjnak és a korlátozott lehetőségű visszaváltásnak egyetlen célja van, egy újabb burkolt adó kivetése a lakosságra. Sajnos látható volt, hogy emiatt az eddigieknél is durvább helyzet alakul majd ki Szolnokon a kukák környékén.

Eddig ugyanis csak széthagyták a PET-palackokat és a fémdobozokat, most pedig már szét is hagyják, az utcai szemeteseket pedig rendre (napi rendszerességgel) átvizsgálják a keresgélők, hátha találnak benne visszaváltható flakont. Ezzel nem lenne önmagában gond, azzal viszont igen, amit utána a szemeteseknél ott hagynak.

Munkácsi György tett közkinccsé néhány képet az “eredményről”, de sajnos szinte bárhol máshol is készülhettek volna ezek a fotók Szolnokon belül (is). Előre látható volt, hogy ez fog történni, amint bevezetik az újítást. Fontos megjegyzés: akkor is ez a látvány fogad, ha a szemetes még félig sem telt, tehát bőven beleférne. Bár a tiszaligeti “szemtanúk” szerint a sétány eddig is így nézett ki, most viszont már azt a kukát is kipakolják, amiben eddig legalább hulladék volt.

Többen arról számoltak be, hogy sajnálatos módon még a boltokon belül is hasonló a helyzet, ott is rengetegen széthagyják a szemetüket. Ne feledjük, nem minden palack és fémdoboz visszaváltható, csak amin már szerepel az embléma. Mások annak voltak több ízben is tanúi, hogy a nagy kukák, amik nincsenek lelakatolva, azok is ugyanilyen állapotban vannak. Átkutatják őket, a felesleget pedig nem teszik vissza, hanem széthagyják a kukák mellett.

Volt olyan hozzászóló, aki egyszerűen úgy fogalmazott, hogy észre kéne vennünk, hogy az 50 Ft-os betétdíj csak egy újabb adó a lakosságnak. Mert az 50 Ft-ot minden esetben kifizetjük, ám a palackokat és dobozokat közel sem lehet annyi helyen beváltani, mint amennyi helyen árusítják. Számtalan település van, ahol sehol nem lehet visszaváltani. Ez gyaníthatóan fog még problémákat okozni a későbbiekben is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek