Brutális melegben kell teljesíteniük a szolnoki ejtőernyős világbajnokság résztvevőinek

Megosztás

A Szol24-en több alkalommal olvashattak már a Szolnokon megrendezésre kerülő ejtőernyős vb-ről: az előkészületekről, a verseny jelentőségéről és persze a hazai csapat felkészüléséről is. A Honvédség honlapján most néhány kulisszatitokról rántották le a leplet a megmérettetés kapcsán.

Harencsár Máté őrnagy, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, Harckiszolgáló Zászlóalj zászlóaljparancsnok-helyettese a honvedelem.hu-nak elárulta, a logisztikai biztosítás már a rendezvény előtt több hónappal elkezdődött. Hozzátette, mivel katonasportolók vannak jelenleg a szandaszőlősi sportrepülőtéren, ők inkább versenyzőknek tekinthetők, mint katonáknak, tehát máshogy is kell bánni velük.

A logisztikai feladatok elvégzésében elsősorban az MH Kiss József 86. Helikopterdandár működött közre, a sátortábor felépítésében hetven fő vett részt, az élelmezés területén pedig mintegy százan végeznek munkát.

„Egyik rendezvény vagy gyakorlat sem ugyanolyan, mint a másik: mindegyik másfajta kihívásokat tartogat. Az ejtőernyős világkupa miatt nagy feladat hárul ránk, de az embernek nem mindennap adatik meg világeseményt rendeznie, így büszkeségnek kell eltöltenie bennünket” – mondta Harencsár a portálnak.

Bucsák Péter főhadnagy nem rejti véka alá: természetesen megterhelő a brutális meleg, „de ejtőernyősök vagyunk, a világkupa miatt vagyunk itt, örömmel látjuk el a feladatainkat napi tizenkét-tizennégy órán keresztül.” A helikopterdandár egyébként folyamatosan biztosítja számukra a folyadékpótlást, valamint van hűsítő sátor is.

De hogyan zajlik az élelmezés? Erről már Tóth-Vadon Nóra árult el részleteket, aki több, mint egy évtizede dolgozik a helikopterdandár logisztikai főnökségén. Szerinte a legnagyobb kihívást azt jelenti, hogy ilyen körülmények között napi három alkalommal meleg, svédasztalos ellátást tudjanak biztosítani, miközben minden szabálynak és utasításnak meg kell felelni.

„Az étlap tervezésnél nagyon hasznos volt, hogy 2018-ban szintén nálunk rendezték meg a Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot, így az ott szerzett tapasztalatok valódi segítséget adtak” – tette hozzá, ráadásul a diverz résztvevők miatt figyelni kell a vallási előírások, vagy egyéb okok miatt eltérő étkezési szokásokra is.

Kép: honvedelem.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek