Fenntartják a tűzgyújtási tilalmat Szolnok megyében

Megosztás

A napokban megnövekedett átlaghőmérséklet miatt jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságával közösen hétfőtől Budapesten és Pest megyében elrendelte a tűzgyújtási tilalmat, máshol pedig, például Szolnok megyében, fenntartotta azt.

A tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok vezetik be annak érdekében, hogy csökkentsék a tűzesetek kockázatát, különösen a száraz és meleg időszakokban. Az ilyen tilalom többnyire a természetvédelmi területekre, erdőkre és más zöldterületekre vonatkozik, ahol a száraz növényzet könnyen lángra kaphat.

A fővárosban és Pest megyében hétfőtől rendelték el, emellett, hogy emellett Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben fenntartották a tilalmat. Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a következő napokban az előrejelzések szerint nagyon magas átlaghőmérséklet és napsütéses óraszámok várhatóak.

A Nébih figyelmezteti a lakosságot, hogy tartsák be a tűzgyújtási szabályokat. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángú tüzet, mivel a füsttel felszálló égő parázs több száz méterre is képes tüzet okozni.

Emellett kiemelik, hogy külterületi ingatlanokon lévő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében szintén tilos a tűzgyújtás. Ez a tilalom vonatkozik a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyekre is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a vonatkozó szabályokról további információk a www.erdotuz.hu oldalon találhatók – áll a Nébih közleményében.

Kép: tvkeszthely.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek