Jön a nyári szünet, mi lesz a gyerekkel? – a rendőrség baleset-megelőzési tanácsokkal segít

Megosztás

A nyári szünet sok gyermek számára a szabadság, a játék és a kaland időszaka, ám számos veszély is leselkedhet rájuk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányság igyekszik felhívni a figyelmet az esetleges problémákra, valamint jó tanáccsal ellátni szülőt és gyermeket egyaránt a következő két hónapra.

„Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma – leginkább a felelőtlenül be nem kapcsolt biztonsági övek miatt –, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi baleseteké is” – írja a police.hu elsősorban azt javasolva, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni: pl. hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre.

Ha a gyermek már tisztában van a szabályokkal és képes megfelelően közlekedni, a rendőrség szerint akkor sem baj, ha egy ideig figyelemmel kíséri a szülő a mozgását, hiszen a váratlan helyzetekre még nem biztos, hogy készen áll. „A leggyakoribb tragédia okozója a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés. Emellett a kerékpározáskor például az elsőbbség meg nem adása és a szabálytalan kanyarodás.”

A gépjárművezetőket továbbá arra kérik, figyeljenek a legkisebb gyalogosokra és kerékpárosokra. Természetesen nem mehetünk el a nyári táborok, táboroztatás mellett sem, hiszen ilyenkor egy megváltozott, szokatlan környezetben találja magát az ember eltérő tájegységgel, úthálózattal, stb…

A rendőrség azt javasolja, fürdőzéskor, vízibiciklizéskor, csónakázáskor tartsuk be a szabályokat, valamint akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyenek fel mentőmellényt, illetve csak a kijelölt helyeken fürdőzzenek.

A nyári szünet számos lehetőséget kínál a gyerekek számára a szórakozásra és a kikapcsolódásra, de fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges veszélyekkel és megfelelő óvintézkedéseket tegyünk a megelőzés érdekében. A szülők, nevelők és a gyerekek közös felelőssége, hogy a nyár biztonságos és élvezetes legyen.

Kép: police.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek