Nagy bajt mutat a tavalyi kompetenciamérés eredménye Szolnok megyében?

Megosztás

A diákok készségeinek és képességeinek felmérésére és értékelésére használatos kompetenciamérés eredményei az elmúlt években, főleg európai összehasonlításban hazánkban jócskán csalódást keltőnek számított. A tavalyi mérés adatait látva a Jász-Nagykun-Szolnok megyei fiatalok az átlaghoz képest továbbra is lemaradva szerepeltek, illetve jelentős különbségek vannak Nyugat-Magyarország és a keleti országrész között.

Az Oktatási Hivatal adatvizualizációjának köszönhetően másodpercek alatt át tudjuk nézni az egyes megyék közötti eltéréseket. A diákok teljesítménye egyébként évről-évre romlik, ezen pedig az sem segít, hogy a papíralapon megírt feladatok helyett a 2022-es felmérést már számítógépes felületen készítették el.

A tavalyi mérésen szövegértésből 6. évfolyamon átlagosan 1432 pontot szereztek, ami 43 ponttal kevesebb a 2022-es eredménytől, ami szintén nem túl acélos. Hasonlóan alacsonyabb adatok jöttek ki a 8. és a 10. évfolyamnál is.

Feltűnő, hogy a földrajzi különbségek együtt járnak az eredménybeli különbséggel is: Nyugat-Magyarország nem meglepő módon sokkal jobban teljesített kelethez képest. A 6. osztályosok között szövegértésből Vas megye és Budapest például jobb eredményt ért el, mint az átlag, ellenben Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Hevesen, Szabolcsban és Nógrád megyében az 1400 pontot sem ugrották meg összesen, sőt, a legrosszabbul teljesítő Borsod 1350 ponttal végzett.

Megfigyelhető, hogy ez a tendencia jóformán életkortól és tantárgytól függetlenül jelen van. Az Oktatási Hivatal úgy véli, a romlásnak még mindig köze van a koronavírushoz és az emiatt bevezetett online oktatásnak.

„A fővárosban és a nyugat-magyarországi, fejlettebb régiókban ugyanis felszereltebbek az iskolák, a diákoknak pedig kevésbé lehet idegen a digitális eszközök használata, míg Észak-Magyarországot továbbra is alacsony jövedelmű háztartások és a szegénység jellemzik” – írja az Eduline.

Kép: Marijan Murat / picture alliance via Getty Images

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek