Nagy értékű pénzmosás és sikkasztás miatt emeltek vádat két újszászi férfi ellen

Megosztás

Összesen tíz vádlottal szemben emelt vádat különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás, költségvetési csalás és sikkasztás miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség – közölte a vádhatóság csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A vád szerint két újszászi férfi 2018-ban állapodott meg egy budapesti székhelyű, rakodási tevékenységet végző gazdasági társaság ügyvezetőjével, hogy a cég nagyszámú munkavállalót igénylő tevékenységéhez úgy biztosítják a munkaerőt, hogy az általuk irányított gazdasági társaságokon keresztül ténylegesen munkaerőt kölcsönöztek, amit azonban vállalkozási szerződésnek álcáztak.

A megrendelő cég a munkaerőkölcsönzésre vonatkozó adózási szabályokat kijátszva nem vallotta és nem fizette be az áfát, hanem a fiktív vállalkozói szerződés alapján kiállított számlák áfa tartalmával a fizetendő adóját csökkentette. Az áfát a munkaerőt kölcsönző gazdasági társaságok sem fizették meg, ők stróman cégek által kiállított további valótlan számlákkal csökkentették az áfájukat.

A két férfi 201-ben, 2020-ban és 2021-ben összesen 84 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, amely részben önkéntes megtérítés, részben lefoglalás útján teljes egészében megtérült.

A munkaerőt kölcsönző céget irányító újszászi férfi a saját cégét is megrövidítette, ugyanis a megrendelőtől származó bevételből 126 millió forintot elsikkasztott, ebből fizette ki – az ügyben szintén vádlottként szereplő – valótlan számlákat kiállító személyeket és a cselekményhez segítséget nyújtó könyvelőt – szerepel a közleményben. A férfi ezután több mint 52 millió forintot juttatott az üzletet szerző, szintén újszászi lakos társának, akivel szemben pénzmosás miatt is vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség a vádiratában a bűncselekményt kitervelő két férfivel szemben börtönbüntetés kiszabására, pénzbüntetésre, közügyek gyakorlásától eltiltásra, vagyonelkobzásra és gazdasági társaság vezetésétől történő eltiltásra tett indítványt. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.

MTI-információ

Kép: pixabay.com

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek