Megnyitottak a szavazókörök, itt vannak a legfontosabb információk

Megosztás

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. De miért van ennyi szavazólap? Meddig lehet mozgóurnát igényelni? Hányan őrzik a választások tisztaságát? Mutatjuk a legfontosabb infókat.

Az önkormányzati választásra 7 millió 850 ezer választópolgárt várnak a 10 119 magyarországi szavazókörben este 7 óráig. Az európai parlamenti voksoláson a magyarországi szavazókörökben, a 147 külképviseleten és levélben ennél kevesebben, mintegy 7 millió 800 ezren szavazhatnak. A nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 345 633 választó pedig szavazhat a nemzetiségi választáson.

Szavazni csak személyesen, a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító igazolása után lehet. Az, hogy milyen és hányféle szavazólapot kap, nagyban függ attól, mekkora településen él.

Amennyiben megyei jogú városban lakik bejelentve, a polgármesterre, az egyéni képviselőre és az európai parlamenti listára szavazhat. Ha olyan városban él, ahol tízezernél többen élnek, de nem megyei jogú város, ez máris megemelkedik négyre, hiszen mindezek mellé vármegyei listás szavazólapot is kap. Ha olyan településen él, ahol tízezernél kevesebben vannak, akkor ugyanez a helyzet. A fővárosban összesen öt különböző voksolás lesz alapesetben, a főpolgármesteri, a fővárosi listás, a kerületi polgármesteri, az egyéni képviselői és az EP.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát, aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát. A választáson 216 558 fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők a 2022-es országgyűlési választás óta lettek nagykorúak.

A választás lebonyolításának törvényességét 29 850 delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is.

A szavazókörök zárása követően a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeinek közlését – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan 20 órától kezdi meg az NVI az oldalán, az EP-választás nem hivatalos, előzetes eredményeit azonban csak este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás.

Kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek