Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – médiaszemle

Megosztás

Zártkörű ünnepségen avatják fel a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen. Végül lehet, hogy csak gokart pálya lesz a Hajdúnánás mellé álmodott MotoGP pályából? Mi a teendő, amikor egy gyermeket „lekiabál” az osztálytársának a nagyanyja? A Vas megyei Nemesbődön olyan üzleti modellt találtak, amivel a falunak nem kerül pénzbe a kispostájának az üzemeltetése. Több bizniszt is két egykori pécsi iskolatárs köt össze Kaposváron – derült ki egy s​zínházi büféblokk miatt. Születésünktől fogva formálódnak bennünk a párválasztásunkat meghatározó sémáink egy klinikai szakpszichológus szerint. Kis Grófo kisfilmet forgatott, szívesen készítene nagyobbat is. A netről érkező információk között rengeteg a felesleges, kiszűrésre váró elem, a folyamatos kutató állapot védtelenebbé tesz bennünket a befolyásolással szemben. – Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Nem a leghosszabb, de a legdrágább a sátoraljaújhelyi függőhíd

A Nemzeti Összetartozás Napján avatják fel hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Hídját. Az ünnepség zártkörű lesz, csak meghívottak vehetnek részt rajta. Másnap a sárospataki és sátoraljaújhelyi lakosok lakcímkártyával ingyenesen kipróbálhatják, milyen érzés a levegőből élvezni a panorámát, de ezt követően már 5000 forintba kerül a megtekintés. A Borsod24 utánajárt, mennyiből épültek hasonló attrakciók, mint a BAZ megyei különlegesség, illetve hol mennyit kérnek el a belépőkért.

Debreciner: Ipari parkot, gokartpályákat és egyetemi központot építenének MotoGP helyett Hajdúnánáson egy kormány-előterjesztés szerint

A meghiúsult motorversenypálya miatt kisajátított termőföldek korábbi tulajdonosai június 30-tól visszavásárlási joggal élhetnek. A Debreciner szerkesztőségéhez eljutott tervek szerint azonban a kormány a Debreceni Egyetem vagyonkezelésébe adná a területet. Az újság érdeklődésére Miniszterelnökség közölte: a kormány nem tárgyalta az előterjesztést, annak létezését azonban a tárca nem cáfolta. További érdekes részletek a Debrecinerben olvashatók.

KecsUP: Számon kérhetjük, leszidhatjuk-e a gyerek osztálytársát?

Egy kecskeméti édesanya azzal a panasszal kereste meg a KecsUP szerkesztőségét, hogy fiát egy reggel, még az első óra előtt kihívta az osztályteremből az osztálytársa nagymamája, és a gyerekek között történt korábbi konfliktus miatt „lekiabálta”, számonkérte. Az esetről nyilatkozott a KecsUP-nak a Kecskeméti Tankerületi Központ és általánosságban egy iskolapszichológus is, hogy hasonló helyzetekben mi lenne a követendő út a felnőttek számára.

Nyugat: Újra megnyit Nemesbőd kispostája

A 640 lakosú vasi Nemesbődön másfél éve bezárta a Magyar Posta a kispostát, most az önkormányzat újranyitotta. Olyan üzleti modellt találtak, amivel a falunak nem kerül pénzbe a posta üzemeltetése. A Magyar Postával kötött megállapodás értelmében a posta fizet az önkormányzatnak a postapontért, a tőlük kapott pénz és a bérleti díj összesen pontosan kiadják a posta működésének költségeit – nyilatkozta a polgármester. További részletek a Nyugat cikkében olvashatók.

Szabad Pécs: Egy újabb érdekes színházi büféügy, sőt annál is több

Egy s​zínházi büféblokk miatt derült ki, hogy több bizniszt is két egykori pécsi iskolatárs köt össze Kaposváron, az egykor az ország egyik legjobb színházának tartott Csiky Gergelyben. A Szabad Pécs egy nagyon részletes anyagban mutatta be, hogyan kapcsolódik egymáshoz a színházi büfé üzemeltetője és a színház vezetője, és milyen egyéb más bizniszt kapott még meg a régi jó ismerős, akinek egy cége érdekes időszakban volt sikeres pályázó minisztériumi kiíráson is.

Szegeder: Kapcsolati hálóba születünk

„Megmagyarázhatatlan és ellenállhatatlan erő visz minket rendre ugyanolyan kapcsolatokba” – fogalmazott dr. Szabó-Bartha Anett klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta a Nyitott Akadémia előadásán. A terapeuta elmondása szerint születésünktől fogva formálódnak bennünk a párválasztásunkat meghatározó sémáink, és felnőttként olyan kapcsolódásokat keresünk, amelyek ismerősek számunkra. Az előadó beszélt plátói viszonyokról, alul- és felülválasztásról, illetve a megmentő- és áldozat szerepekről. A megoldáshoz szerinte először tudatosítanunk kell, hogy mi az, amiben benne ragadtunk, majd le kell lépnünk a járt utakról.

Szol24: Berobbant Kis Grófo filmes karrierje

A népszerű szolnoki mulatóssztár, Kis Grófo filmes debütálásának lehetünk éppen szemtanúi, hiszen a napokban töltötték fel a YouTube-ra a negyedórás kisfilmjét, amely az oláh cigányok kultúráját mutatja be. A zenész a jövőben nagyobb filmet is szeretne készíteni, akik pedig támogatnák őt ebben, azok jelentkezését nagy örömmel elfogadja. A Szol24 megtudta: Grófo színészként, forgatókönyvíróként és sima, valamint zenei producerként is részt vett az alkotás elkészítésében. A film a Gipsy History címet kapta.

Veszprém Kukac: Egy túlingerelt társadalom rángatózása

Na, jó! Csak egy percre rápillantok az Instagramra… Hányszor áltatjuk magunkat ezzel, miközben dolgoznunk vagy éppen tanulnunk kéne?! Az igazság megdöbbentően szomorú: általában 23 percet veszítünk el az életünkből minden alkalommal, amikor átkattintunk. Tauzin Tibor kutató pszichológus rávilágított, hogy a netről érkező információk között rengeteg a felesleges, kiszűrésre váró elem. Ez a folyamatos, kutató állapot védtelenebbé tesz bennünket a befolyásolással szemben. Visszatérve a kezdeti feladathoz a munkavégző egyre fáradtabb, kedvetlenebb és eluralkodik rajta a sürgetettség pszichózisa is.

Függetlennek tekintjük azt az orgánumot,

– amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése;

– aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés;

– ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról.

Kapcsolódó cikkek