Szolnokon készülő Intercity vonatok beszerzéséről döntött a Stadler és a GYSEV

Megosztás

Kilenc, plusz opcionálisan négy darab FLIRT Intercity villamos motorvonat szállításáról kötött szerződést a Stadler és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. A járműveket a vasúttársaság 2027-től a Sopron-Budapest és a Szombathely-Budapest viszonylaton állítaná forgalomba.

A szerződés aláírását vasúttörténelmi jelentőségűnek nevezték, hiszen új Intercity motorvonatokat utoljára három évtizeddel ezelőtt szereztek be hazánkban. A kétáramnemű járművek nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is tudnak majd közlekedni, ráadásul az ötrészes, korszerű szerelvények kocsiszekrényei a Stadler szolnoki üzemében készülnek.

A szállítási ütemezés szerint az első járművet a Stadler a szerződés életbelépését harmadik évben adja át, míg az alapmegrendelés utolsó egysége ezt követően nyolc hónapon belül áll forgalomba.

A vasúttársaság 2013 és 2018 között három beszerzésben húsz FLIRT vonatot rendelt már a Stadlertől.

Megjegyezték, hogy az új Intercity járművek különböznek majd a korábban beszerzett flottától. A gyártó a karbantartásbarát kialakítás mellett olyan korszerű villamos vontatómotorokkal látja el, amelyekkel a vonatok alacsonyabb energiafogyasztási értékek mellett üzemeltethetők, ez csökkenti a jármű teljes élettartamára vetített költségeket is.

Az új járművek a tavaly év végén életbe lépett nemzetközi szabványok szerint készülnek. Korszerű utastájékoztató rendszerrel, biztonsági kamerákkal, telefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas csatlakozókkal szerelik fel őket. Légkondicionált és alacsonypadlós utazóterük lesz, és mozgássérült mosdót is kialakítanak bennük.

Az aláírt megbízás részeként az összes opciós megrendeléstől függően, összesen 65 darab FLIRT IC kocsiszekrény készülhet Szolnokon a GYSEV részére.

Kép: Embassy of Switzerland in Hungary Fb

Kapcsolódó cikkek