Remek ajánlólevél: Guiness-rekorder lett a Stadler Szolnokon gyártott motorvonata – videó

Megosztás

A nagyrészt Szolnokon gyártott hidrogénüzemű vonat tette meg a leghosszabb távot üzemanyag-utántöltés nélkül, erre igazán büszkék lehetünk.

A Flirt H2 bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a hidrogénüzemű személyszállító vonat által megtett leghosszabb, üzemanyag-utántöltés és újratöltés nélküli távolsággal. A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.

A Stadler a Flirt H2 hidrogénvonatot először a 2022-es berlini InnoTranson mutatta be a nagyközönségnek. Számos részletes megoldást dolgoztak ki az üzemanyagcellák és a hidrogéntároló rendszerek integrálására. Ezek a megoldások azóta alapos tesztelésen estek át, először Svájcban, majd nemrég az Egyesült Államokban, Coloradóban egy erre a célra létrehozott tesztpályán.

A tesztelés befejezéséhez közeledve a vállalat nagyon szerette volna bizonyítani ennek az innovatív vonatnak a megbízhatóságát és a képességeit. Ennek érdekében a Guinness Világrekordot elbíráló csapat szoros felügyelete mellett kísérletet tettek arra, hogy új világrekordot állítsanak fel a hidrogénvonat tankolás vagy újratöltés nélküli hatótávolságára vonatkozóan. Ansgar Brockmeyer, a Stadler marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnök elmondta, „ez a világrekord a legkelendőbb Flirt villamos motorvonat hidrogénes változatának, a Flirt H2-nek az ideális hatótávolságát határozta meg. Ez egy óriási teljesítmény az egész csapattól, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb világrekordot tudhatunk magunkénak.”

A hidrogén tiszta energiaforrás. A világrekord út 2024. március 20-án este kezdődött el, amikor a vonat elindult az első köreire a tesztpályán. A Stadler és az ENSCO mérnökeiből álló csapat egész éjszaka és a következő napon váltásban vezette a járművet, és március 22-én 17.23-kor fejezte be a sikeres kísérletet. A vonat 2803 kilométert tett meg több mint 46 órán keresztül egyetlen tankolással.

Ezzel a Stadler Flirt H2 tartja hivatalosan is a világrekordot a hidrogénhajtású személyvonat által megtett leghosszabb távolságban, tankolás vagy újratöltés nélkül megtett távolság tekintetében. A rekordkísérletet a Colorado állambeli Pueblo városában található ENSCO tesztközpontban végezték, ahol a jármű típusvizsgálati eljárása is volt. (Forrás: Iho.hu) Íme a világrekord:

Stadler’s FLIRT H2 achieves Guinness World Records title

Mission accomplished! Stadler has set the Guinness World Records title for the furthest distance achieved by a hydrogen-powered passenger train without refueling. Our FLIRT H2 is officially a World Record Holder, driving a total of 2,803 kilometers (1741.7 miles) for over 46 hours on one fuel supply.

Kapcsolódó cikkek