Fény derült a részletekre, ennyi pénzt ad az állam a Jászkunságban az otthonfelújítási programban

Megosztás

Az érték járásonként változik, van, ahol egy teljes millióval kevesebbet érünk, mint máshol. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei járások a jobban jártak közé tartoznak.

A Hvg.hu térképre vitte a járásokat az alapján, hogy hol mekkora összegű vissza nem térítendő támogatást ad az állam múlt pénteken bejelentett és még a nyári önkormányzati és európai parlamenti választás előtt kiírni szándékozott otthonfelújítási programban. 

A programban az akár többlakásos családi és ikerházak energetikai felújítására lehet pályázni, összesen 7 millió forintos kerettel, amiből egymilliót azonnal, saját zsebből kell beletenni, hatmillió forintot pedig részben kedvezményes kölcsönből, részben vissza nem térítendő támogatásból lehet finanszírozni. 

A támogatást azonban csak azok kapják meg, akik otthonának a felújítással legalább 30 százalékkal csökken az energiafelhasználása, és ezt egy-egy a munkálatok előtt és után készített hivatalos energetikai tanúsítvány is igazolja. 

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 2,5, 3 és 3,5 millió forint lehet, attól függően, hogy abban a járásban, ahol a felújítani kívánt és életszerűen lakott ingatlan fekszik, az országos átlagjövedelem 110 százalékánál nagyobb, 75 és 110 százaléka közötti vagy 75 százalékánál kisebb az átlagjövedelem. Az adatokat térképre vitték.

Kapcsolódó cikkek