Kis Grófo adta a talpalávalót a Roma Kultúra Napján a Szigligetiben

Megosztás

Ünnepi keretek között emlékeztek meg a megyeszékhelyen a Roma Kultúra Napjáról a Szolnoki Szigligeti Színházban. Magyarországon a ’90-es évek eleje óta szokás, hogy a romaszervezetek kulturális eseményekkel, táncos, verses, zenés produkciókkal emlékeznek meg a legnagyobb nemzeti ünnepükről.

Az I. Roma Világkongresszust 1971. április 8. és 12. között tartották meg. Akkor összesen huszonhárom különböző országból érkeztek küldöttek, hogy elfogadják például a cigányok nemzeti jelképeit, zászlóit, jelmondatait, egymást kölcsönösen elfogadják testvérként, akik ugyanazon nemzet tagjainak tekintik magukat.

Ennek a kongresszusnak a tiszteletére az ENSZ a Roma kultúra világnapjává nyilvánította április 8-át.

Gálaműsorral ünnepelték a napot, ahol a város polgármestere, Szalay Ferenc is felszólalt. „A roma kultúra napját meg lehet rendezni bárhol, de ha egy ember, egy város úgy gondolja, hogy az együttélésünkért ez egy nagyon fontos dolog, és hogy a roma kultúra egy igen-igen komoly kérdése a világnak, a roma többségnek meg különösen, akkor miért ne a vadonatúj szolnoki színházban legyen A roma kultúra napja? Azt gondolom, ez így van rendjén.”

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos szerint Szolnok országosan kiemelkedik a cigány kultúra őrzését szolgáló programok terén.

A felszólalások mellett a cigány himnuszt is elénekelték a fellépők, valamint Kis Grófo és bandája önfeledten dalolta „A nézését meg a járását” a Szilgligeti deszkáin. Hogyan? Így?

Képek: Sztojka Attila Fb

Kapcsolódó cikkek