Összesen 4,4 milliárdba fájt a karcagi Sámándob

Megosztás

A DK-s Vadai Ágnes volt az, aki feltette a kérdést: mennyi az annyi? A nemrég átadott, de leginkább a botrányairól elhíresült építmény, a karcagi Sámándobot többek között Németh Szilárd is büszkén tekintette meg, miközben a tervezője, Sárkány Sándor hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt tett feljelentést. Vadainak válaszul Tállai Andrástól tudtuk meg, mennyi adóforintba került a komplexum.

„Mennyibe került a Milánói Expóra készített, majd hazahozott Sáándob épület felépítése Karcagon? – viszonylag egyszerű, mi több, teljesen érthető kérdés, amit Vadai Tállaihoz címzett. Az államtitkár azonban más megközelítésből kezdte válaszát.

„Engedje meg, hogy kifejezzem örömömet azt illetően, hogy érdeklődik a magyar iparművészet Milánói Világkiállítást is megjárt műremeke iránt, amelynek képében egy új kulturális központ nyithatta meg kapuit” – kezdte, de a folytatás sem lett jobb.

Hozzátette, sajnálattal tölti el, hogy „Önök” (feltételezhetően a kormánykritikus politikusok-a szerk.) a múltban és napjainkban is minden fejlesztést támadtak, példaként pedig a Városligetet és egyéb infrastruktúra- vagy sportfejlesztéseket hozott fel.

„(A Sámándob) … egy fővárostól távoli település számára biztosít a korábbinál szélesebb lehetőségeket. A teljes fejlesztéshez a kormány 4,4 milliárd forintot biztosított” – hangzott el végül a válasz.

Március elején számoltunk be róla, hogy nagy nehézségek után végre megnyílt a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ. A karcagi pénzügyminiszter, Varga Mihály az átadón közölte: a nemzeti kormány minden olyan fejlesztést támogat, amely a magyar kultúra megőrzését szolgálja. Emellett szóba került a kever népesség létrehozása, a bevándorlással szembeni kritika és a „genderpropaganda” is.

Nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben a milánói világkiállításra készült el a már akkor nagy vitákat generáló alkotás, amit kétmilliárdért hoztak haza teljesen szakszerűtlen módon, a hóval, esővel szemben védtelenül a szabad ég alatt tartották, majd az acélszerkezet rozsdásodása és összességében az épület állapotának radikális romlása után a kormány elhatározta, hogy konferenciaközpontot, vagy sztyeppemúzeumot (!!) csinál belőle. Végül előbbi valósult meg.

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek