Születésnapján köszöntötték a szolnoki Művésztelep alkotóját

Megosztás

A Szolnoki Művésztelep – az előző évekhez hasonlóan – idén sem felejtette el a Kispesten született, de a pályafutása meghatározó részét Szolnokon töltő festőművész, a 91 éves Fazekas Magdolna születésnapját. Magda néni 2013-ban Magyar Arany Érdemkeresztet, 2020-ban Munkácsy Mihály-díjat kapott.

 Fazekas Magdolna tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta, az ’50-es évek óta él a megyeszékhelyen, a híres Művésztelep alkotója. Mesterei közé tartozott Bencze László és Fónyi Géza.

Fazekas Magdolna: Csendélet

Hosszú évtizedek óta vesz részt a különböző művészeti egyesületek (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Magyar Festők Társasága) munkájában, valamint a Művésztelephez köthető bel- és külföldi kiállításokon.

Portré – Fazekas Magdolna festőművész (Szolnoki Művésztelep official)

Fazekas Magdolna festőművész, a Szolnoki Művésztelep művésze beszél életéről, művészetéről. A filmet Lengyel Boldizsár (Szolnok Televízió) készítette 2008-ban. Minden jog fenntartva, Szolnok Televízió, 2008.

Érzékeny arcképfestőként jellemzik, képei a látvány és a látomás határán állnak, impresszionisztikus hangulatot árasztva. Művei megtalálhatóak a szolnoki múzeumban, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában és több múzeum gyűjteményében.

Kép: Szolnoki Művésztelep Fb, Galéria Savaria

Kapcsolódó cikkek