Szolnok megyében is figyeljünk az elszaporodó kártevőkre, kéri a Nébih

Megosztás

Már megint pocokinvázió? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) biztosra megy, már most felhívja mindenki figyelmét (kiemelve több megyét, köztük Jász-Nagykun Szolnokot), hogy már most érdemes védekezni ellenük, hiszen tél végére rendkívüli nagyságban elszaporodtak.

A hivatal honlapján közzétette tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy fontos késlekedés nélkül felmérni a kártevő népességét a táblákon, és azok környezetében.

Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben nőtt meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken, például árokparton, táblaszélen is észlelhető tömeges előfordulásuk. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók – emelték ki.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető – írják.

A tájékoztatóban ismertetik a Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítményeket, amelyek a lakott járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók, és a rágcsáló okozta kártételt kellő mértékben csökkentik.

Legutóbb tavaly november elején írtunk róla, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére a Nébih a korábbinál 20 százalékkal nagyobb mennyiség kihelyezését engedi a védekezésre használható készítményekből a pocokinvázió elleni küzdelem miatt.

Első ránézésre könnyen mondhatjuk, milyen aranyos állat, de a pockok jelentős kárt okozhatnak a mezőgazdasági terményekben, például a gyökerek megrágásával vagy a fiatal növények elpusztításával. Az általuk megásott járatok károsíthatják a talaj szerkezetét, és növények számára nem megfelelő feltételeket teremthetnek.

Hozzá kell tenni, a mezei pockok hatásai általában az érintett terület méretétől és az állatok populációjának nagyságától függenek.

A gazdák és a természetvédelmi szakemberek gyakran próbálnak egyensúlyt teremteni a pockok jelenlétének kezelése és a környezeti hatások között, például élőhelyek megőrzése és a természetes ragadozók populációjának támogatása révén.

Kép: 123RF

Kapcsolódó cikkek