Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok idei országos lakossági felmérésének összesítése, továbbra is Túrkeve áll az élen

Megosztás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt, a beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 638 településén, több mint ezer helyszínen, 11 ezer 629 erdei fülesbagoly telelt. Ebből a legtöbb Túrkevén, majd Kisújszálláson és Kengyelen.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák, összesen legalább 431 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. 

Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. 

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 629 bagoly minimum 2 907 250 (!) mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2023/2024-as telelési időszakban. 

Hogy ez mekkora szám? 

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) mintegy 73 tonna! 

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát!

Az MME adataiból kiderült, hogy a legtöbb baglyot idén is Túrkevén figyelték meg. A város folyamatosan élen jár a észlelésekben és a megfigyelt baglyok számában. Őket követi Kisújszállás és Kengyel, de Martfű, Mezőtúr, Szolnok, Karcag, Kuncsorba, Jászapáti és Újszász is az országos élmezőnyben található.

További részletek ide kattintva érhetők el.

Fotó: MME

Kapcsolódó cikkek