Két hónapja nem tud már több műtéti időpontot adni a kiváló szolnoki gyermeksebész

Megosztás

Jó ideje kering a közösségi térben dr. Kürti László, a kiváló szolnoki gyermeksebész felhívása, miszerint hamarosan nyugdíjba megy és az eddig felhalmozódott műtétre váró eseteken kívül már nincs kapacitása új bevatkozásokat elvállalni.

Talán a leromlott magyar egészségügyre jellemző, akár hivatalosnak is vehető, aláírással és pecséttel ellátott felhívást – segélykiáltást? – tett közzé dr. Kürti László. A kiváló szolnoki gyermeksebész ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy idén június 30-tól nyugdíjas lesz.

Amivel természetesen nem lenne semmi gond, ha talán nem a magyar egészségügyben történne mindez.

A kollégáknak címzett, 2023. december 2-án keltezett felhívásban ugyanis Kürti doktor úr közölte, hogy – tavaly december eleji állapot! – 210 gyermek vár műtétre, és ez az előjegyzett létszám kitölti a hátralévő csütörtöki műtétes napjait.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy már tavaly december 1-től nem tud műtéti napot adni, csak vizsgálni, illetve továbbirányítani tudja a szükséges esetekben a szülőket, gyermekeket.

A kiváló és közmegbecsülésnek örvendő szakember kiemelten kérte, hogy szeretné, ha információja minél szélesebb körben ismertté válna, hogy a szülők a helyzetről megfelelő tájékoztatást kapjanak.

Most ezt lapunk is megteszi.

Dr. Kürti László – gyermeksebész főorvos 2022-ben Kálmándy Mihály-díjban részesült (nyitóképünkön az átadás alkalmával Szalay Ferenc – balra – polgármesterrel).

Az indoklásban ez állt:

“Dr. Kürti László a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1982-ben. Később sebészetből, valamint gyermeksebészetből tett szakvizsgát. Az iskolapadból kikerülve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban kezdte meg munkáját az általános sebészeten, majd a Gyermekosztály gyermeksebészetére került, mely részleget 2004. óta a mai napig ugyanolyan elhivatottsággal vezet.

Munkáját a betegközpontúság, nagyfokú empátia és humanitás jellemzi, amely az ő szakterületén kiemelkedő jelentőségű. Kollégáival maximálisan segítőkész és együttműködő, szakmai felkészültségével, szorgalmával példát mutat fiatal pályatársainak.

Fontosnak tartja a hosszú évek alatt megszerzett tudásának továbbadását, ezért aktívan részt vesz az egészségügyi szakdolgozók oktatásában, szakmai eredményeinek tudományos üléseken való ismertetésében, valamint szakmai közlemények publikálásában.

A Rotary Club Szolnok alapító tagjaként az egészségügyben végzett kiemelkedő, áldozatos munkája mellett nagy figyelmet fordít jótékonysági programok szervezésére is.”

Nyitókép: Szalay Ferenc Facebook

A főorvos közlése, ami már az interneten is kering

Kapcsolódó cikkek