Katasztrófavédelem: védték a vízfolyásokat a vonatbaleset közelében, megkezdődött a helyreállítás Kétpónál

Megosztás

Ideiglenes földsáncokkal védték a Kétpónál történt vonatbaleset közelében lévő vízfolyásokat a környezetre veszélyes, szivárgó anyag miatt – közölte a katasztrofavedelem.hu vasárnap este. Megkezdték a helyreállítást is, az anyagi kár több százmillió forint lehet.

A Szolnokról Békéscsaba-Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat kocsijai vasárnap nem sokkal dél után siklottak ki Tiszatenyő és Mezőtúr állomás között, Kétpó forgalmi kitérőnél.

A 17 kocsis szerelvény 9 kocsija siklott ki, 8 kocsi és a mozdony a vágányon maradt.

A balesetben senki nem sérült meg, de az egyik kisiklott vagonból szivárgott a benne szállított növényvédő szer.

A katasztrofavedelem.hu vasárnap este közölte: a környezetre veszélyes, szivárgó anyag miatt ideiglenes földsáncot létesítettek és zsilipeket is lezártak a baleset közelében levő vízfolyások védelme érdekében.

Közölték azt is, hogy visszatérhettek otthonukba a baleset közelében élők, akiknek elővigyázatosságból egy ideig védőtávolságon kívül kellett tartózkodniuk. Az intézkedés a környék tizenkét házának negyven lakóját érintette – írták.

Jelenleg is zajlik a helyreállítás Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott, senki nem sérült meg – közölte a MÁV Zrt. szegedi területi pályavasúti igazgatója a vasárnap este hat óra után tartott helyszíni sajtótájékoztatón.

Mondi Miklós elmondta: vasárnap 12 óra 18 perckor a Szolnokról Békéscsaba-Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat kocsijai siklottak ki Tiszatenyő és Mezőtúr állomás között Kétpó forgalmi kitérőnél. A 17 kocsis szerelvény 9 kocsija siklott ki, 8 kocsi és a mozdony a vágányon maradt – tette hozzá.

A helyreállítás jelenleg is zajlik, egy kocsiban veszélyes anyagot, növényvédőszert azonosítottak – közölte, megjegyezve, hogy a katasztrófavédelem 17 órára lokalizálta a kifolyt kis mennyiségű növényvédőszert, ez jelenleg már nem jelent veszélyt.

A további tennivalókról elmondta: Szolnokról érkezik majd egy daru, amely a kisiklott 9 kocsit eltávolítja az útból. Hozzátette, hogy jelentős mértékben károsodott a vasúti pálya és a felsővezeték is, a kár az előzetes számítások szerint több százmillió forint.

A helyreállítás a jövő hét elejére legfeljebb a bal vágányon várható. A munka befejezéséig az utasokat Törökszentmiklós és Mezőtúr között vonatpótló autóbuszok fogják szállítani, Szolnokról Törökszentmiklósra vonattal lehet eljutni. Szentes felé pedig Szolnok-Tiszatenyő-Szentes útvonalon lehet vonattal közlekedni – tájékoztatott Mondi Miklós.

A Kétpóra vezető átjáró utat – amelyet jelenleg elzárnak a tehervagon szerelvényei – körülbelül a reggeli órákra tudják felszabadítani – mondta.

A baleset okáról egyelőre nem tudnak semmit, azt szakértők bevonásával vizsgálják – közölte.

Kisnémet Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: az előzetes információkkal ellentétben lakossági intézkedésre nem volt szükség. Hozzátette: az esethez a szolnoki, karcagi, mezőtúri és mezőberényi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre tíz egységgel.

A káresemény elhárítását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja a katasztrófavédelmi mobil labor részvételével. Beszámolt arról is, hogy a tehervonat vagonjai közül ötben szállítottak veszélyes anyagot, ezek közül négy siklott ki. A kisiklott négy vagonból egy sérült meg, szivárgott – közölte.

MTI

Fotó: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó cikkek