Szibériai csíkosmókust tart otthonában egy kuncsorbai házaspár

Megosztás

Meglehetősen különleges választás volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kuncsorbán élő házaspártól, hogy a klasszikus házikedvenc tartás, például macskák, vagy kutyák helyett ők egy burundokot, azaz egy szibériai csíkósmókust nevelnek nagy szeretetben.

A Wikipédia szerint a mókus természetvédelmi státusza nem fenyegetett, leginkább Ázsiában, Oroszország, Kína, Korea és Japán északi részén honos. Galántai István, a gazda először a ’70-es években látott egy ilyen mókust, amikor Szibériában dolgozott.

„Igaz, az nem fehér volt, hanem barna színű. Momó magvakat eszik, rendkívül mozgékony, és a mogyoró az, amivel bármikor le lehet kenyerezni” – tette hozzá.

Hozzá kell tenni, bár valóban nagyon aranyos állatnak tűnik a képek alapján, de aki simogatni, szeretgetni akarja házikedvencét, inkább a klasszikus példák mellett döntsön, ugyanis a burundukat inkább csak szemlélni lehet, sőt, társait is csak párzáskor viseli el, erősen territoriális állat.

A Wikipédia is kiemeli, hogy a kuncsorbai házaspár esete nem egyedülálló, egyre többen szeretnének háziállatként szibériai mókust tartani, viszont fontos megjegyezni, a tartása és a beszerzése sem egyszerű.

Kép: K. HATOH / stock.adobe.com Forrás: Szoljon

Kapcsolódó cikkek