A légzőszervi megbetegedéssel küzdők utógondozását se keressük innentől a Hetényiben

Megosztás

Számtalan osztály teljesen bezárt, vagy csak félgőzzel, bizonyos napokon, erősen korlátozottan működik. Most már a légzőszervi utógondozást sem találjuk meg a szolnoki kórházban, igaz, itt most “csak kiszervezésről” van szó. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

Az elmúlt hónapokban-években sajnálattal és némi indulattal olvashattuk, hogy sorra szűnnek meg a kórházi osztályok, illetve csökkennek az elfogadható határ alá a Hetényi Gézában a szakrendelések. Most a Szoljon kormányzati szemmel megvizsgálta a legújabb változást.

A tüdőgyógyászati osztály működése továbbra is zavartalan, az ellátásban az előző évhez képest nem történt változás. A légzésszervi rehabilitációs ellátás területén viszont szükség volt átszervezésre – válaszolta Piroska Miklós, a Hetényi Géza Kórház főigazgatója, a Nemzeti Népegészségügyi Központ napokban kiadott határozatával kapcsolatos kérdésünkre. 

– Az előző évhez képest egy területen változott intézetünk esetében a szünetelő ellátásaink köre, mivel tavaly decembertől újraindítottuk Ápolási Osztályunkat, mely magas színvonalon működik, és 30 ágyon folyamatosan biztosítja az ellátást. A légzéskárosodott páciensek állapotának javításához kapcsolódó gondozásra más egészségügyi szolgáltató kijelölését kértük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól. A szolnoki osztályon kezelt betegek utógondozása, rehabilitációja ezért elsősorban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, illetve a Mátrai Gyógyintézetben zajlik. Mindkét intézménnyel rendkívül jó és hosszú ideje fennálló szakmai kapcsolatot ápolunk, pácienseink rehabilitációja pedig garantáltan magas színvonalon zajlik ezeken a helyszíneken – hangsúlyozta az intézményvezető. (Az ELŐZŐ évhez, tehát 2023-hoz képest, addigra ugyanis számos osztály bezárt a kórházban, vagy csak félgőzzel működik, bizonyos napokon, gondoljunk például a szülészetre.)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a napokban tett közzé több olyan határozatot, amely országszerte összesen 20 intézményben rendelte el a különböző ellátások szüneteltetését, áthelyezését. Ebben sajnos erősen érintett volt a szolnoki kórház és a karcagi intézmény is.

Kapcsolódó cikkek