Kunmadarasi családi háza ihlette Mautner Zsófi legújabb szakácskönyvét

Megosztás

Budapesten született, de alföldi gyökerei is vannak Mautner Zsófi gasztroblogger szakírónak, akinek legújabb szakácskönyvében ízletes receptek mellett szó esik a régióban jellemző alapanyagokról, tárgykultúráról és személyes vonatkozásról – ennek apropóján adott interjút a Nosalty-nak.

Mautner maga is megemlíti, hogy az eddigi szakácskönyvei inkább építettek a kulináris élményeire, mint a magánéletére, ez azonban tizenhetedik, aktuálisan kiadott kötete kapcsán megváltozott, hiszen a fő inspirációt kunmadarasi háza adta.

„Mindig is közel állt hozzám, hiszen ott töltöttem a gyerekkoromat, de a felnőttként ott töltött idő, kialakított egy másfajta kötődést. Azt a fajta, tudatosan, általam választott egyedüllétet adja az ott tartózkodás, az ücsörgés a verandán, amiben nagyon jól lehet alkotni, ami a szellemi frissességemet is helyrehozza egy kicsit” – mondta.

Hozzátette, nagyjából öt-hat évnyi érlelődés kellett, hogy a könyv megszülessen. Elmondása szerint mostanra került helyre benne a családi örökség, időre volt szüksége, hogy másképp kezdjen el érdeklődni a szülei és nagyszülei múltja iránt.

Véleménye szerint az évszázadok óta lejegyzett receptek is ugyanolyan élőek tudnak lenni. Őrzik a családi ládikóban, generációról generációra adják tovább, kifejezetten fontos volt számára, hogy egy-egy ilyen ezek körül bekerüljön a könyvbe.

Arra a kérdésre, hogy a személyes szálon túl mi köti össze a recepteket, így válaszolt: „Mindegyikben van valami érdekesség: technológia, ízpárosítás, vagy mondjuk egy olyan sütemény, ami nekünk evidens, de egyáltalán nem biztos, hogy az is ismeri, aki az ország más régiójában nőtt fel. Nem rég azt írta nekem valaki, hogy bár tudja, hogy az ég egy adta világon semmi különös nincs benne, de az első recept, amit elkészített, a héjában sült krumpli-lakoma volt.”

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni.

Kép: Végh László/Magyar Hang

Kapcsolódó cikkek