Átvette a Nobel-díját Karikó Katalin és Krausz Ferenc

Megosztás

A szolnoki születési biokémikus, valamint a szintén díjazott fizikus vasárnap délután Stockholmban kapta kézhez a tudományos világ legkomolyabb elismerését.

Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus – tudósított az MTI.

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián.

“Az emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a fizikai Nobel-díjat.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Karikó Katalin ezer szállal kötődik megyénkhez, hiszen szolnoki születésű, tavaly Kisújszállás díszpolgára lett, a napokban pedig arról is beszámolhattunk, hogy egykori gimnáziuma tantermet nevezett el róla.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek