Rettenetes körülmények között tartotta a kutyáját a kunhegyesi férfi, vádat emeltek ellene

Megosztás

A Karcagi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 59 éves kunhegyesi férfival szemben.

A vád szerint a férfi kunhegyesi otthonában az udvaron 3,5 méteres hosszúságú – a kerítés oszlopához rögzített – láncon tartotta megkötve 10-12 éves nőstény kutyáját. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal állatvédelmi felügyelője idén május 22-én hatósági helyszíni ellenőrzést tartott a férfi lakóhelyén és megállapította, hogy a kutyát nem megfelelő körülmények között tartja a férfi.

A kutya lánca a kerítésen fel volt akadva, a testét legyek járták, nyüszített, egészségügyileg súlyos állapotban volt az állat, mely már csak minimálisan mozgott és reagált a külvilágra, így a legyeket sem tudta elhajtani a testéről. Az állat 2,5 X 2,5 méteres területen járhatott, mely terület vizelettel és ürülékkel volt szennyezett.

A kutyán lévő nyakörv belevágott a húsába, 15 centiméteres sávban a bőr mélyebb rétegére is kiterjedő folytonossági hiányt okozott, majd a nyakörv benövése egy súlyos fokú, mélyre terjedő, kifekélyesedett gyulladással járt. A gennyes bőrt a legyek beköpték, lárváikat lerakták, amelyek az állat bőrében növekedtek. A fekélyes seb alatti és a nyakörv köré növekedett kötőszövetek, izomszövetek ki voltak téve az eb mozgása során a lánc dörzsölő hatásának, amely fájdalommal is járt, különös szenvedést okozva ezzel az állatnak.

A nyakörv belevágott az állat húsába

Az állatot az állatvédők segítségével az ellenőrző hatóság elszállíttatta, majd sor került orvosi ellátására, gyógykezelésére. Az eb kezelést megelőző állapota rövid úton vérfertőzést okozott volna, ami – gyógykezelés nélkül – az állat pusztulásához vezetett volna. Amennyiben az állatot nem emelik ki a környezetből, abban az esetben 1-2 héten belül elpusztul. Az eb minden megbetegedése és azok gyógykezelésének, megelőzésének elmaradása különös szenvedést okozott az állatnak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a férfit állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, egyúttal a kutyatartástól 2 évre eltiltotta, valamint az ingatlanán lefoglalt sérült kutyát egy további másik ebbel egyetemben elkobozta.

Az ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az ügyben a Karcagi Járásbíróság fog döntést hozni, közölte dr. Lánczi Rajmund csoportvezető-ügyész, helyettes sajtószóvivő (Szolnok Járási Ügyészség).

A mellékelt képeket az ügyben eljáró nyomozóhatóság készítette a nyomozás során, a képeken az eb és annak nyakörve látható.

A közelmúltban már elítéltek egy karcagi állatkínzót, aki első fokon felfüggesztett büntetést kapott, másodfokon ezt változtatta meg a bíróság letöltendőre.

Kapcsolódó cikkek