A hét érdekesebb hírei a Budapesten túli szabad vidéki sajtóban

Megosztás

Mi az idei év borsodi divattrendje? Megállíthatóak-e még a debreceni akkuberuházások? Sopronnak nem kell a saját vízműve? Mi lesz veled Hali? Novák Katalin valóban azért látogatott Kecskemétre, hogy megtekintse a pulcsit? Hogyan vernek át Szolnokon? Ki a kapcsolat a pécsi sör és a pécsi egyetem között? A Szegeder újságírója hol találkozott Lázár Jánossal? És Kurt Cobain miért lógatja a lábát Veszprémben? Nézzen körül miről írtak a héten a Budapesten túli szabad sajtóban.

Borsod24: Adventi mobil jégpálya: az idei év borsodi divattrendje, amely akár húszmillióba is kerülhet

A kori az új foci? Országszerte sorra nyitják meg kapuikat a mobil korcsolyapályák és ez alól Borsod-Abaúj-Zemplén megye sem kivétel. A Borsod24 összeszedte a megye legnépszerűbb helyszíneit és annak is próbált utánajárni, hogy miért épült hirtelen ennyi jégpálya, illetve mennyibe kerül mindez az önkormányzatoknak, az adózóknak?

Debreciner: Akkugyárak és hatásaik

Megállíthatóak-e még a debreceni akkuberuházások? Ehető marad-e a környék kiskertjeiben termelt zöldség? Mi lesz az ivóvízzel, a termőfölddel és a levegővel? Hogyan alakulhat át Debrecen és környezete az erőteljes iparosítás következtében? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Debreciner szakértők társaságában. Podcastjuk felidézi azt a nyilvános szerkesztőségi ülésüket, ahol  Fábián István vegyészprofesszort és Fucskó József közgazdászt látták vendégül.

Enyugat.hu: Sopron átadja a vízművet az államnak

A soproni városi közgyűlése felhatalmazta a polgármestert, hogy a Soproni Vízmű Zrt.-t átadja az államnak – írta az Enyugat.hu. A város víziközmű társasága nehéz helyzetben van, az állam csak akkor segít, ha megkapja a vállalat tulajdonjogát  hangzott el a közgyűlésen. A fideszes városvezetés a háborúra és az “elhibázott szankciókra” hivatkozott a víziközmű helyzete miatt, Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde képviselő (Momentum) viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízközművek 2011-től a rezsicsökkentés jegyében befagyasztott árakkal működnek. “A 20-as évek elejére elfogytak a tartalékaik, s mire beköszöntött a járvány és az azt követő gazdasági válság, már semmilyen megtakarítással nem rendelkeztek” – mondta a képviselő. A víziközmű átadását a többségben lévő Fidesz-frakció szavazta meg.

KecsUP: „Brüsszeles” pulcsiban várta a Kétfarkú Kutya Párt politikusa Novák Katalint

Előtte pár órával jöttek a TEK-esek amúgy, hoztak bombakereső kutyit és addig kiküldtek a szobából. Na annak a pasinak mondtam, hogy ne fáradjon, már van pegazus a telefonomon, de vagy nem hallotta, vagy nem hatotta meg.” – nyilatkozta a kutyapárti politikus a Kecsupnak. A Kecskeméti Rajzfilmstúdióba is ellátogatott „megtekinteni” a köztársasági elnök. Itt dolgozik animátorként Karikó Ágnes is, aki egyébként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) színeiben politizál, és Novák Katalin érkezésekor – valószínűleg nem véletlenül – egy „Brüsszel adta nekem ezt a pulcsit” feliratú pulcsit viselt. 

Nyugat.hu: Decemberben le is húzhatja a rolót a szombathelyi Haladás csapata

Igaznak bizonyultak azok a hónapok óta tartó hírek, amelyek a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. csődközeli helyzetről szóltak. A felügyelpbiottság egyik tagja értesítette a szombathelyi városvezetést arról, hogy a csapatnál fllmilliárdos nagyságrendű adósság halmozódott fel, a játékosok és az alkalmazottak fizetést sem kaptak szeotember óta. Az önkormányzatnak 5 százalékos tulajdonrésze van a csapatban , így túl sok beleszólása nincs, és pénzt sem adnak, ezt a csütörtöki városi közgyűlésen is megerősítették.

A csapat többségi tulajdonosa az a Homlok Zsolt, aki nemrég vált el Mészáros Lőrinc lányától, és ezzel ki is pottyant a NER belső köreiből. Homlok egy ideig finanszírozta a csapatot, de egy ideje nem tesz bele pénzt, így alakult ki a jelenlegi helyzet. Részletek a Nyugat.hu cikksorozatában.

Szabad Pécs: Egyetemi kuratóriumi tag lett Matolcsy György unokatestvére

Szemerey Zoltán lesz a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó kuratórium új tagja, írta meg a hírt a Szabad Pécs. A Matolcsy György egyik unokatestvéreként is ismert férfi a Pécsi Sörfőzde tulajdonosa, s ő lesz az első olyan tagja a modellváltott PTE kuratóriumának, aki tisztán az üzleti világból érkezett. Ugyanakkor Szemerey Rappai Gábort váltja, miközben a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanára volt az ötfős testület eddigi egyetlen, tisztán egyetemi, a politikához nem kapcsolható tagja.

Szegeder: Nyolc év után újraindult a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között

A Szeged–Szabadka vasútvonal újraindulásáról készített riportot a Szegeder. Kedden, az első hajnali vonaton a lap munkatársai mellett rajta volt Lázár János építési és közlekedési miniszter, de Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke és Pafféri Zoltán MÁV vezérigazgató is. A vonat egyelőre másfél óra alatt teszi meg a két város közötti távot, ebből harminc percet vesz igénybe a határellenőrzés.

Lázár és Pafféri a lap kérdésére elmondták, hogy jelenleg a beígért Flirt vonatok helyett dízeles Uzsgyik járnak majd, de a következő lépés az lesz, hogy fejlesztik az áramhálózatot a vonalon, hogy a villamos-motorvonatok is használhatóak legyenek. Pásztor Bálint már arról beszélt a Szegedernek, hogy a Szabadkán és a térségében élők erősen Szeged felé orientálódnak, így fontos volt, hogy újrainduljon egy megbízhatóbb közlekedési forma a régió két nagyvárosa között.

Szol24: Döbbenetes fordulat: úgy gyűjt pénzt a férfi temetésére, hogy már végső nyugalomra helyezték

A csalók egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a gyanútlan áldozatok pénzét; gondoljunk csak a bankkártyás módszerekre, a romantikus amerikai katona csábítására és az online vásárlás veszélyeire. Szolnokon új szintre lépett a megtévesztés, hiszen a tét nem kisebb, mint egy közkedvelt hajléktalan végső nyugalomra helyezése. Az ízléstelenség és szimpátia nászáról a Szol24 tudósított.

Veszpremkukac.hu: Önimádók kertje, ahol Newton trónol rózsaszín szemüvegben

Elsőre tiszta Bosch, ám ha jobban megnézzük az egész termet betöltő „csodaszép” digitális triptichont, kiderül, ezek mégsem az ő szürrealista középkori látomásai gyönyörökről, vétkekről és pokolról, hanem popikonokkal megszórt 21. századi földi örömök.

Isten helyén Newton trónol rózsaszín szemüvegben, go-go görlök kelletik bájaikat a fej nélküli hintalovakon száguldó férfiak előtt. Az ifjúság vizében meg Kurt Cobain lógatja a lábát és integet.

A kiállítás – amely január végéig látható a veszprémi Művészetek Házában – egy háromdimenziós fantasy, amit Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című műve ihletett. A jelen tükre, mai világunk képe, egy holland művészcsapat, a SMACK alkotása, 3D animációval és a populáris kultúrára való ravasz utalásokkal hívja fel a figyelmet a kortárs betegségekre. Részletek a veszpremkukac.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek