Régi-új osztály mutatkozott be a Hetényi kórházban

Megosztás

A nyáron indult újra a jelentős uniós támogatásból megvalósított gyermek és Ifjúságpszichiátriai osztály, ami a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház csecsemő- és gyermekosztályán jött létre. A  kórház honlapja most bemutatta a régi-új részleget.

Mint megtudhattuk, a Tószegi út 21. A épület 7. emeletén található osztály a gyermekpszichiátriai betegek fekvő – és járóbeteg ellátására valósult meg az intézményben. Az ellátás egész évben folyamatosan biztosított.

Azt is írták, az ellátást két formában látják el. Egyrészt járóbeteg szakrendelésen és gondozóban, illetve fekvőbeteg-ellátás keretében. 

Előbbi során azon pszichiátriai problémák esetén, amikor kórházi tartózkodásra nincs szükség, a kivizsgálás és a terápia is ambuláns keretek között zajlik. A gondozó tevékenysége a kórházi kezelést követő utógondozás.

A fekvőbeteg-ellátás során a 16 ágyas osztály (10 akut és 6 rehabilitációs) a kórház gyermekosztályához integráltan, de önálló szervezeti egységként működik. Területi ellátási kötelezettség alapján biztosítanak ellátást a 3-18 éves korosztály számára.

Az osztályon a klasszikus gyermekpszichiátriai kórképek (depresszió, szorongás, gyermekkori pszichózis, kényszerbetegség) diagnosztikája és terápiája mellett az autizmus, valamint az ADHD diagnosztikája is szerepel.

Ezenkívül pszichoterápiás és önismereti csoportokat, relaxációs tréningeket szerveznek különböző korcsoportok számára, valamint egyéni-és csoportos kereteken belül gyógypedagógiai fejlesztés, kreatív – és játékterápiás foglalkozások is biztosítottak.

Az ápolók speciális feladatokat végeznek, mely nem csak egyfajta felügyeletet jelent. A gyógyításhoz fontos a gyermekek bizalmának megnyerése, viselkedésének, hangulatának megfigyelése, tüneteik szakszerű rögzítése. 

Aktívan részt vesznek a gyógyfoglalkoztatók munkájának támogatásában, egyes terápiás foglalkozásokon, így biztosítva a kötött, szervezett foglalkozásokon elsajátított ismeretek (pl. indulatkezelés) átvitelét, alkalmazását a mindennapos, kötetlen helyzetekben az osztályon tartózkodás alatt. Cél, hogy az osztályon tartózkodó gyerekek/fiatalok ideje mindig kitöltésre kerüljön, mivel ők nem fekvőbetegek.

A gyermekek elhelyezése két- és háromágyas kórtermekben történik. A szobákhoz WC és zuhanyzó is tartozik. Az osztály rendelkezik két foglalkoztató szobával és tornaszobával is. Tárgyi feltételeik folyamatosan bővülő eszközparkkal állnak rendelkezésre.

A látogatás külön erre a célra kialakított látogatói helyiségben történik. A betegek az osztály területét nem hagyhatják el. Látogatás alatt szülői/gondviselői kísérettel is csak orvosi engedéllyel hagyható el az osztály.

Mobiltelefont, táblagépet, laptopot az osztályon a betegek nem használhatnak.

Nappali kórház is működik a részlegen. A folyamatos bentfekvést nem, de hosszabb megfigyelést, illetve terápiát igénylő esetekben a gyermekek csak napközben tartózkodnak ezen az osztályon.

Mint a kórház közleményében közölte, 3 – 18 éves korig várják a mentális és viselkedési problémával küzdő gyermekeket/fiatalokat, illetve szüleiket, családjaikat (szorongásos panaszok, hangulatzavarok, kényszeres tünetek, alvászavar, evészavar, autisztikus tünetek, pszichoszomatikus panaszok, viselkedési problémák, indulatkezelési problémák, alkalmazkodási nehézségek, suicid késztetés, önsértő viselkedés, a pszichés fejlődés zavarai, családi problémák stb.).

Egyéb esetekben (tanulási zavarok, részképesség zavarok, beilleszkedési problémák, óvodai/iskolai élettel összefüggő problémák, nevelési kérdések) kérik, először a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálathoz, iskolapszichológusi hálózat szakembereihez forduljanak segítségért, kivizsgálásért.

A gyógyító közösséget gyermekpszichiáter szakorvosok, klinikai szakpszichológusok, gyógypedagógusok, logopédus, mozgásterapeuta, állatasszisztált terapeuta, valamint szociális munkás alkotja. Munkájukat segítik az adminisztrációt és a szülőkkel való kapcsolattartást végző munkatársak.

Az osztályt dr Juhász Enikő csecsemő és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, főorvos vezeti. Ő egyébként korábban Törökszentmiklóson polgármester is volt. Két cikluson át, 2006-tól 2014-ig látta el a városvezetői feladatokat.

2019-ben, a kialakítás előtt a következő volt a helyzet: a fekvőbetegrészleg hiányában legalább húsz éve nem tudtak akut, veszélyez­tető állapotú pácienseket ellátni a Hetényiben működő gyermekpszichiátriai szakrendelésen, pedig az esetszám igen magas: összesen 1383 beteget és 8049 esetszámot regisztráltak a gondozóban.

Képünk illusztráció.

Kapcsolódó cikkek