Ajándékcsomag helyett átverték – Szolnok megyében bukkant fel a nyereményjátékos csalás

Megosztás

2023-ban azt hihetnénk, hogy a kezdetektől kamuszagúnak és átverésnek tűnő internetes, nyereményjátékos felhívásoknak már nem dőlünk be és megtanultuk, hogy senki nem osztogat ingyen iPhone-t, PlayStation-t, vagy egy köteg papírpénzt. Ezúttal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő nő fázott rá, akivel elhitették, hogy ajándékcsomagot nyert, de ehelyett „ő szolgáltatta” az ajándékot a csalóknak.

Néhány nappal ezelőtt egy közösségi oldalon, üzenetben keresték meg a nőt azzal, hogy nagyobb összegű pénzt és ajándékcsomagot nyert. A nyereményről még képet is küldtek, megerősítve annak hitelességét.

A csavar természetesen most jön: az áldozatnak futárköltségként egy kisebb összeget kellett átutalnia egy bankszámlára, hogy a csomag eljusson hozzá. Később jött az értesítés, hogy az ajándék elakadt a vámon, ezért további pénzre lesz szükség. Mondanunk sem kell, a csomag azóta sem érkezett meg.

Nem ez az egyetlen Szolnok megyei eset, amikor hiszékeny embereket sikerült átverniük a csalóknak. November elején írtunk róla, hogy egy Szolnok megyében élő férfi egy rendkívül multikulti kiberrománcnak köszönhetően lett könnyebb több millió forinttal, ugyanis magát szír katonának kiadó nő áldozatául esett.

A csalás lényegében abból állt, hogy sorozatos levélváltásokat követően a bűncselekmény elkövetője megkérte a férfit, hogy 850 000 dollárját helyezze biztonságba Magyarországon, amit ő csomagként ad fel. A férfi a postázás költségeit elutalta, a csomagra viszont várhatott.

A rendőrség maga is figyelmeztet, hogy milyen tanácsokat érdemes megfogadni ahhoz, hogy elkerüljük az áldozattá válást:

  • A közösségi oldalon, e-mailben kapott nyereményjátékokat kezelje fenntartásokkal!
  • Mindig ellenőrizze a nyereményt biztosító cég honlapján vagy közösségi profilján, hogy valóban van-e ilyen játék!
  • A játékot szervezők a nyeremény átvételéhez szükséges adatokon kívül mást, így pénz átutalását sem kérik soha!
  • Személyes adatait csak a valódi, ellenőrzött játékokhoz kapcsolódóan és a valódi szervező online felületén adja meg!
  • A nyereményjátékok egy része az adatgyűjtést szolgálja, mivel a személyes és a kapcsolattartási adatok, mint az e-mail-cím és a telefonszám, jól értékesíthetők. Legyen tisztában ezzel, mielőtt megadja azokat!
  • Legyen figyelmes! Ha nem regisztrált nyereményjátékon, akkor nem is nyerhet!

Kép: Femina

Kapcsolódó cikkek