Tucatnyi belvárosi üzlethelyiség áll üresen Szolnokon

Megosztás

Talán mindannyian észrevehettük a megyeszékhelyen járva-kelve, hogy a belvárosi üzlethelyiségek konganak az ürességtől. A legnépszerűbb, ingatlanokkal foglalkozó oldal, az ingatlan.com listája szerint több, mint harminc kiadó üzlethelyiség vár Szolnok belvárosában arra, hogy bérlőre találjon. Vajon mi lehet az oka annak, hogy sorra ürülnek ki a boltok, míg kereslet nincs arra, hogy azokat újra élővé és működőképessé tegyék?

Fontos leszögeznünk, hogy a jelenség nem egyedülálló, a legtöbb nagyobb városban hasonló tendenciák figyelhetőek meg. Az ingatlan.com oldalán böngészve a legkülönfélébb méretű és bérleti díjú üzlethelyiségeket találhatunk.

Egy 20m2-es, leginkább természetgyógyászoknak, masszőröknek szánt helyiség például csak 12 500 ft havonta, de van olyan 200m2-es bemutatóterem a Szapáry úton, aminek kiadási ára havi egymillió forint. Az összegek és a kínálatok tehát változóak, egyelőre csak az igény nem látható ezen bérlemények kihasználását illetően.

Ha alaposabban szemügyre vesszük a kínálatot, érdekes ajánlatokra is bukkanhatunk, egy 201m2-es, befejezésre váró szuterén havi 301 000 ft-ért bérelhető, a hirdető szerint raktárnak, rendezvényteremnek, szoláriumszalonnak egyaránt alkalmas befektetés. Hasonló árban és méretben ajánl egy ingatlaniroda egy belvárosi pincehelyiséget, aminek tervei alapján tánctere, két fogyasztói tere és egy előtere-ruhatára egyaránt lesz.

Ingatlanos helyzetkép a megyeszékhelyen

Természetesen nem lehet elmenni a rendszerszintű problémák mellett. Ha a régió gazdasága gyengül, értelemszerű, hogy az üzletek és vállalkozások nehezebben tartják fenn magukat. Szintén tényező lehet a demográfiai összetétel, a város több, mint százoldalas klímastratégiájából például kiderül, Szolnok lakosságának csökkenése folyamatos. Ez középtávon sajnos ugyanúgy folytatódik, úgy számítanak, hogy 2050-re a jelenlegi lakosságszám 30%-kal csökken.

De mi van az online vásárlásokkal? Valószínűleg mi is ismerjük a helyzetet, amikor két kattintással, egy szimpla bankkártya megadásával már csak a futár telefonjára kell várnunk a kényelmes otthonunkból. Az online vásárlások növekedése is jelentősen hozzájárul az üzletek fizikai jelenlétének csökkenéséhez.

A kiadó üzlethelyiségek elhelyezkedése Szolnokon az ingatlan.com adatai szerint

A kiskereskedelmi trendek folyamatos változása sem segít a Szolnok méretű városok kereskedelmi-szolgáltatási közegének eredményes működésében. Az önkormányzat, kereskedelmi kamara és más helyi szervezetek hatékonyabb együttműködése talán ebben a kérdésben is előrelépést eredményezne, de úgy tűnik, az előrelépés várat magára, legalábbis a több tucatnyi kiadó üzlethelyiség erről árulkodik.

Képek: ingatlan.com

Kapcsolódó cikkek