Az LMP Karácsony Gergely ellen is indítana saját jelöltet

Megosztás

Egyelőre úgy fest, hogy a nagyvárosokban jövőre nem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás, ami 2019-ben nagy sikereket hozott. Ha valóban számos helyen több ellenzéki jelölt között oszlik majd meg a szavazat, az mind a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Bár sok szakértő úgy véli, ez csak a politikai játszma része, hogy az alkudozásnál minél jobb pozícióban legyen az LMP és a DK is, többek között.

Tárgyal az LMP arról, hogy Vitézy Dávidot indítsa Karácsony Gergely ellen főpolgármester-jelöltként a 2024-es önkormányzati választásokon

– mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő, prominens ellenzéki forrás. Ez nem azt jelenti, hogy Vitézyből jelölt is lesz, hiszen forrásuk szerint “addig még sok minden történhet.”

Az értesüléssel megkeresték Vitézy Dávidot is, aki erre mindössze annyit válaszolt, hogy

nincs ezügyben új mondanivalóm ahhoz képest, amit a korábbi interjúkban már elmondtam.

Vitézy korábban kategorikusan elzárkózott attól, hogy elindulna az önkormányzati választásokon Karácsony Gergely kihívójaként. Igaz, korábban nem az LMP, hanem a Fidesz egyik lehetséges jelöltjeként emlegették Karácsonnyal szemben. Arra a kérdésre, hogy vállalná-e, ha a Fidesz felkérné főpolgármester-jelöltnek, a hvg360-nak tavaly nyáron azt mondta,

nem foglalkozom most fővárosi ügyekkel, nem gondolkodom ilyesmin.

Gyurcsányhoz hasonlóan kritikus volt Karácsonnyal az LMP, főként a pártot frakcióvezetőként és társelnökként vezető Ungár Péter korábban több interjúban is élesen kritizálta a főpolgármestert, és azt mondta, nem egyértelmű, hogy pártja valóban Karácsonyt fogja támogatni a 2024-es kampányban.Blikknek adott interjújában erről azt mondta, lehetséges, hogy támogatják Karácsony újrázását, de azt nem mondaná, hogy szívesen, és nem zárta ki azt sem, hogy saját jelöltjük lesz.

Azt ugyanis történelmi bűnnek tartja, hogy Karácsony visszalépett Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztáson.

Válasz Online-nak adott interjújában Ungár már arról beszélt, nem tartja illegitim felvetésnek, hogy „Karácsony Gergely, Veres Pál, vagy Mirkóczki Ádám helyett más ellenzéki legyen”. Arra nem látott esélyt, hogy a Fidesz elvigye Budapestet. Fidesz egyelőre nem nevezete meg főpolgármester-jelöltjét.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban ráindítanak-e valakit ellenzéki oldalról Karácsonyra – amivel erősen veszélyeztetik a főpolgármester újrázását -, vagy pusztán arra megy ki a játék, hogy az ellenzéki alkudozás során minél erősebb pozícióból induljanak a felek. Erre is látni jeleket a sorra megnevezett polgármester-jelöltek esetében.

Kapcsolódó cikkek