Mi újság Magyarországon? Erről meséltek a független vidéki lapok a héten

Megosztás

Tüntetés a polgármester háza előtt, légszennyező üzemek a nagyvárosokban és környékükön, egy vármegyefelirat ünnepélyes átadása, a generációs különbségek természete és azok feloldása, az orvosi praxisok megszűnésének megállíthatatlan sorozata, az ellenzéki pártok egykor sikeres helyi szövetségének szétverése és a miniszterelnök újságíróktól mentes vidéki beszéde – ezek a témák érdekelték a héten a legjobban a Budapesten túli szabad szerkesztőségeket.

Debrecenben a polgármester házánál tüntettek civilek, akik többek között azt kérdezték a városvezetőtől, hogy „hány magyar gyereknek kell betegen születnie vagy meg sem születnie?” A városukért kiálló környezetvédők hatékony szabályozás megalkotását, valamint felelős szakminisztérium felállítását is követelték – tudósított a Debreciner. A lap beszámolója szerint a demonstrálók leginkább ezeket a jelszavakat skandálták: „temetők helyett levegőt”, „adják vissza a termőföldeket”, „a csend nem rend”, valamint „nincs alku, nincs akku”.

A Nyugat szerkesztősége vette észre, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közel ezer magyar légszennyező adatait gyűjtötte össze. Azon túl, hogy tevékenységükkel „irgalmatlan” károkat okoznak az ipari cégek mind a megbetegedések, mind az ökoszisztémára gyakorolt hatásuk miatt, szembesülni kell azzal is, hogy esetenként lakóhelyünk közvetlen közelében is működnek ilyen üzemek. Vas megyében például a répcelaki Linde Gáz Magyarország Zrt.-től és a szombathelyi Falco Zrt.-től kell tartani.

A szolnoki kollégák egy hónappal ezelőtt írták meg, hogy komoly munkálatokat végeznek Jász-Nagykun-Szolnok megye székházának homlokzatán. Akkor leverték a díszes feliratot, most viszont egy új betűsor került a címer alá. Az intézkedés oka természetesen a „megye” szó „vármegyére” cserélése volt. A feladat sikerrel elvégeztetett, a friss betűsort (különösen a három új karaktert) pedig október 30-án nagyszabású avatóünnepséggel köszöntik majd – tudta meg a Szol24.

A szegedi újságírók a héten többek között Steigervald Krisztián generációkutató meglehetősen különleges előadását is végighallgatták, aki szerint a generációs különbségek nem jók vagy rosszak. A mai gyerekek például nem hibáztathatók a türelmetlenségükért, hiszen egy hipergyors világba születnek bele. A szakember egyik legfontosabb kijelentése talán az volt, miszerint „soha nem volt még akkora lehetőség a világtörténelem során arra, hogy összekapcsolódjunk, és megértsük egymást, mint napjainkban.” A legnagyobb felhördülést pedig ez a mondata kapta: „Mi vagyunk az egyetlen generáció, akiket nemcsak a szülei, hanem a gyerekei is leb.sznak” – olvasható a Szegeder felületén.

A Kecsup kollektívája arról számolt be a héten, hogy év végétől újabb betöltetlen orvosi praxissal „gazdagodik” Kecskemét, miután dr. Czipott Gabriella nyugdíjba megy. Ha nem akadnak új jelentkezők a megüresedett rendelőkbe, jövő év elejétől már öt felnőtt és egy gyermek körzetben kell helyettesíteni. Engert Jakabné, a Fidesz-KDNP alpolgármestere viszont nem aggódik, hiszen azt nyilatkozta, hogy „a helyettesítés nagy kihívás az alapellátás számára, de egyelőre még úgy tűnik, nagyobb problémákat nem okozott, úgy érzékeljük, hogy a lakosság türelmesen fogadja.”

Miskolcon már az önkormányzati választások előkészületei szerepelnek a lapok címoldalain. A Borsod24 sem tudta kikerülni a témát, hogy a DK helyi szervezete (az LMP-vel összefogva) felrobbantotta a négy éve sikeres és hatalomra kerülő koalíciót. Gyurcsány Ferenc pártja Hegedűs Andrea személyében pénteken „házon belüli” polgármesterjelöltet állított az ismételni tervező Veres Pál ellen. Mindeközben a kormányoldalnak még nem ismerjük a jelöltjét, csak az bizonyos, hogy így nem jön majd ki a „matek”, és szinte lehetetlen lesz legyőzni a Fidesz-KDNP-t.

Veszprém kapott egy miniszterelnököt október 23-ra, hiszen Orbán Viktor ebben a városban mondja majd el ünnepi beszédét – ezúttal a média kizárásával. Úgy tűnik, az ország első embere egyre jobban fél a nyilvánosságtól, hiszen a tavalyi, zalaegerszegi fellépése is kordonok mögött zajlott, bár akkor még az újságírók részvételével. „Nem nehéz kitalálni, hogy idén még a korábbiaknál is gondosabban megválogatják a veszprémi ünnepség hallgatóságát, ahogyan tették ezt korábban, de a sajtóval már nem vesződnek. Kizárnak mindenkit (kivéve a közmédiának nevezett NER-tévét), kész passz” – írta a VeszprémKukac.

A Szabad Pécs arról írt a héten, hogy a baranyai megyeszékhely korábbi, fideszes polgármestere, Páva Zsolt Magyarország rigai nagykövetségén, Lettországban fog dolgozni. A cikkben emlékeztetnek arra, hogy a jogász végzettségű 67 éves egykori politikus ezt megelőzően, az USA-ban, Chicagóban szolgált, közösségi diplomataként. Most egy újabb kétéves megbízatást kapott, de már Európában, amit azért is kért, hogy közelebb lehessen Pécshez és a családjához. Pécs 2019-ben leköszönt polgármestere konzulként segíti majd a lettországi nagykövetség munkáját.

Kapcsolódó cikkek