Durván megdőlt a melegrekord a Tisza partján

Megosztás

A nyári meleg szinte egész Jász-Nagykun-Szolnok megyét elérte a mai napon, több helyen elértük a 29 fokos hőmérsékletet. Egy tisza-parti városban viszont 30 fölé is kúszott a hőmérő higanyszála, amire Magyarországon október 6. után soha nem volt eddig példa.

Tiszaalpáron 30,3 fokig melegedett a levegő, közel 3,5 fokkal felülmúlva az eddigi rekordot.

Ugyan a reggeli, kora délelőtti órákban még igencsak zárt volt a felhőzet, de délre már többfelé szakadozott, kisütött a nap, és szépen kúszott fel a hőmérséklet. Már csak az volt a kérdés, hogy hány helyen és mennyivel múljuk felül az október 20-i napi, 26,9 fokos melegrekordot, melyet négy éve mért az Országos Meteorológiai Szolgálat Adonyban.

Most megérkeztek a OMSZ hivatalos mérési adatai, melyek alapján sok helyen megdőlt az eddigi csúcs, méghozzá nem is kevéssel. Az eddigi rekordot közel 3,5 fokkal felülmúlva, a mára vonatkozó új melegrekord 30,3 fokkal Tiszaalpáron született.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a legkésőbb regisztrált 30 fokot meghaladó hőmérséklet a mérések kezdete óta. Az eddigi október 6-i dátumnál ugyanis két héttel később mértek 30 fokos meleget hazánkban. (Időkép)

Kapcsolódó cikkek