Brutális melegrekord dőlt meg szeptemberben Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztás

Ha a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) legfrissebb kibocsátott adatai alapján két szóban szeretnénk összegezni a szeptemberi hónapot, azt mondhatnánk, meleg és száraz volt. Néhány aggodalomra adó információt is megosztottak: a Kötivízig másfél megyényi működési területére lebontva átlagban 27,7 mm csapadék hullott, ami 16,9 mm-rel kevesebb a sokéves szeptemberi átlagnál.

Az igazgatóság nevében Laczi Zoltán ismertette az adatokat. Szeptember hónapban a legkevesebb eső Kisújszálláson volt, a legtöbbet pedig Karcagon mérték.

Szeptemberben Szolnokon a havi középhőmérséklet 20,9 Celsius fok volt, ami – és itt jön a dolog nyugtalanító része – 4,5 fokkal magasabb az eddig mért kilencedik havi átlagoknál. Ez azt jelenti, idén a megmelegebb szeptemberünk volt 1946 óta.

A hónap során a legforróbb nap 13-án 32,9 fok volt, a leghűvösebbet 30-án észlelték, 10,8 fokot. Hasonlóan kiemelkedő adat, hogy a hőségnapok száma hat volt, ami 30 fok feletti időjárást jelent.

Szolnokon a múlt havi össz. napfénytartam 244,1 órát tett ki, ami rendkívül magas érték.

A klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetőek Magyarországon is. Az egyre melegebb őszi időjárás hatással van az emberek mindennapi életére és egészségére. Az extrém hőmérsékleteknek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, különösen az idősek és a kisgyermekek számára.

Ne felejtsük, egyénileg és kollektíven is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az éghajlatváltozás negatív hatásait és megóvjuk bolygónk jövőjét, ameddig nem túl késő.

Kapcsolódó cikkek